Tiyatro Festivali’nde 35 Prömiyer!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

dikmenİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 9 Mayıs-5 Haziran 2014 tarihleri arasında düzenlenecek olan 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı önceki gün Rahmi M. Koç Müzesi’nde yapılan basın toplantısıyla açıklandı.

Festivalde bu yıl, yurtdışından 7, Türkiye’den 35 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 100’e yakın gösterisi 13 farklı mekânda sanatseverlerle buluşacak. Programda yer alan 35 yerli yapımın Türkiye prömiyeri festivalde yapılacak, 2014 yılının William Shakespeare’in 450. doğum yılı olması nedeniyle onun oyunlarına yer verilecek.

Festivalde de Shakespeare Yılı Kutlanacak

Shakespeare’in oyunlarını sahneleyen topluluklar arasında önemli bir yere sahip olan Propeller Theatre Company, festival kapsamında Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Yanlışlıklar Komedyası oyunlarıyla toplam beş gösteri gerçekleştirecek. Shakespeare oyunlarının yerli uyarlamaları arasında Altıdan Sonra Tiyatrosu’nun Pangar, Kral (Soytarım) Lear oyunu, Oyunbaz topluluğunun Kral Lear’ı, Bakırköy Belediye Tiyatroları’nın sahnelediği Romeo & Juliet, Çiğdem Selışık Onat ve Hayati Çitaklar’ın Hamlet’ten uyarladığı Derme Çatma Hamlet bulunuyor.

19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde, bu yıl kutlanan Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü nedeniyle dört kültür programına da yer verilecek. Polonya edebiyatının ödüllü yazarı Dorota Maslowska’nın romanından uyarlanan Ne Yaptıysak Nafile ile TR Warszawa ve Teatr Narodowy Warszawie tiyatrosunun sahneleyeceği Nosferatu bu oyunlar arasında. Polonya’da 2010 yılında kurulan Baltic Dance Theatre da Shakespeare’in ünlü komedisi Bir Yaz Gecesi Rüyası’yla festivale konuk oluyor. Festival, Krzysztof Garbaczewski ile Emre Koyuncuoğlu’nun, Marcel Proust ve Orhan Pamuk’un romanlarından uyarlayarak yazıp yönettiği, Opole Theatre’ın Proust-Pamuk-Bellek başlıklı oyununun dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak.

Festivalde seyirciyle buluşacak yeni yerli oyunlar arasında Hamlet Makinesi (DT), İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz (Hayal Perdesi), Özgürlüğün Bedeli (Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları), İlk Osmanlı Vampiri Latif Efendi’nin Sergüzeşti (Kent Oyuncuları), Gövde Gösterisi (RemDans Performans Kolektifi), Actor (Tiyatro Avesta), Aşk ve Faşizm (GalataPerform), Lillian (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları), Göl Kıyısı (Talimhane Tiyatrosu), Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (Diyarbakır Şehir Tiyatrosu), İki Kapılı Ev (Ekip Tiyatrosu), İn (İkincikat), Kırmızı Siyah ve Cahil (Bitiyatro ve L’àlarme-À-L’œil ortak yapım), Her Yıl Kuşlar Geri Gelir (Tiyatro Stüdyosu), Gergedanlaşma 2.014 (Studio Oyuncuları) yer alıyor. Oyunlar arasında dikkat çekenlerden biri de Darülbedayi’nin sahnelediği ilk oyun olarak tarihe geçen Çürük Temel’in hikâyesinin yeniden izleyici ile buluşması. İlk kez 1916’da Hüseyin Suat Yalçın adaptasyonuyla oynanan Çürük Temel (İBB Şehir Tiyatroları) festivalde çağdaş bir yorumla sahnelenecek.

19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde bu yıl üç sanatçıya onur ödülü veriliyor. İlk ödül, 1993-2013 yılları arasında İstanbul Tiyatro Festivali’nin direktörlüğünü yürüten Prof. Dr. Dikmen Gürün’e basın toplantısında takdim edildi. Festivalin ikinci onur ödülü, Polonyalı yönetmen Grzegorz Jarzyna’ya 9 Mayıs’ta Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde, üçüncü ödül ise Propeller Theatre Company’nin sanat yönetmeni Edward Hall’e 24 Mayıs’ta Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde takdim edilecek. 19. İstanbul Tiyatro Festivali biletleri 8 Mart Cumartesi günü saat 10.00’dan itibaren satışa çıkıyor. Oyunların gösterim tarihleri ve ayrıntılı bilgi www.iksv.org.tr’de.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.