Birecik DT’yi Karıştırdı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

nejat-birecikDevlete bağlı sanat kurumlarını yok etmeyi amaçlayan Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) Yasa Tasarısı Taslağı’nı savunan tiyatro oyuncusu Nejat Birecik’in Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü olarak atanması kurumu karıştırdı.

Birecik’in genel müdür olmasının ardından bölgelerden de tek tek istifalar gelmeye başladı. Mustafa Kurt’un genel müdür atandığı dönemde Sanattan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı’na getirilen Osman Nuri Ercan, Adana DT Müdürü Gökhan Doğan, Van DT Müdürü Demet Boci de istifa etti. Diğer bölge müdürlerinin de birer birer istifasını sunacakları dile getirilirken kurum sanatçıları da Birecik’in genel müdür olmasından rahatsız. Nejat Birecik’in DT genel müdürü olmasının ardından DT’de taşlar yerlerinden birer birer oynuyor. Kurum sanatçıları DT’nin bundan sonra “fiilen TÜSAK’a bağlandığını” savunurken, bölge müdürleri de istifalarını birer birer genel müdür Birecik’e sunuyor. Kurumda, Mustafa Kurt’un “sansür” gerekçesiyle istifasının ardından Ankara DT Müdürü Şekip Taşpınar ve Müdür Yardımcısı Serdar Kayaokay ile Başrejisör Ali Hürol, istifasını daha önce kuruma sunmuştu.

Ancak Taşpınar, Kayaokay ve Hürol’un istifası, istifalarını sundukları tarihte genel müdür belli olmadığı gerekçesiyle işleme alınmamıştı. Birecik’in koltuğa oturmasının ardından da Taşpınar, Kayaokay ve Hürol’un istifasını bu kez Birecik’in kendisine ilettikleri öğrenildi.

Kurumda sanatçıların da Birecik’in genel müdürlüğünü protesto etmek için eylem hazırlığında olduğu kaydedildi.

STK’lerden tepki

Ayrıca Kültür Sanat Sen, Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı, Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği ile Işık Uzmanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yönetimi de yazılı bir açıklama yaparak, Birecik’in genel müdürlük koltuğuna oturmasını “kınadıklarını” belirtti.

Açıklamada, “Biz; DT içinde örgütlü tüm sivil toplum kuruluşları, söz konusu yasa taslağını hazırlayan zihniyetin, çok manidar olan bu tercihinin, kurum içindeki çalışma barışını bozarak, tüm yurt sathında halkımıza götürdüğümüz sanat hizmetimizi, nitelik yitimine ve kesintiye uğratacağından kaygı duyuyoruz. 65 yıllık mesleki ve kurumsal tecrübemizle gördüğümüz bu tehlikeyi yaratanları kınıyoruz” denildi.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.