Erhan Yazıcıoğlu: Kapatılma Korkumuz Yok

Pinterest LinkedIn Tumblr +

26249750[Hürriyet Gazetesi’nden Ezgi Atabilen’in Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu ile gerçekleştirdiği söyleşiden hareketle hazırladığı haberi okuyucularımızla paylaşıyoruz.]

8 Ekim’de perde açacak Şehir Tiyatroları’nın yeni sezon repertuvarı geçen hafta açıklandı. Genel Sanat Yönetmenliği’ne getirilen Erhan Yazıcıoğlu ile yaptığı “çocuklara otokontrolü öğreteceğim” açıklamasından kurumun kapatılma endişesine ve yeni dönem politikalarına kadar pek çok ayrıntıyı konuştuk.

Yüzüncü yıl heyecanını yaşayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın yeni sezon programı geçen Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yapılan basın toplantısıyla duyuruldu. Erhan Yazıcıoğlu’nun kurumun Genel Sanat Yönetmenliğine getirilmesinin ardından kurulan yeni yönetim de ilk kez bu toplantıyla basına tanıtıldı. Toplantıya Yazıcıoğlu’nun yanı sıra; Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Yardımcıları Engin Alkan, Hakan Arlı, Arif Akkaya, Yiğit Sertdemir, Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulu Üyesi Perihan Savaş, Şehir Tiyatroları Başdramaturgu Arzu Işıtman, Şehir Tiyatroları Sahne Yöneticisi Berna Oğuzutku Demirer, Şehir Tiyatroları Dekor Sorumlusu Ayhan Doğan ve Şehir Tiyatroları Kostüm Sorumlusu Nihal Kaplangı katıldı. Kurumun 100’üncü yılının pasta kesilerek kutlandığı toplantıdan sonra Erhan Yazıcıoğlu ile göreve gelmesinden sonra yaptığı açıklamalar sonucu doğan tartışmalardan Şehir Tiyatroları’nın kapatılma korkusuna ve yeni dönem politikalarına kadar pek çok ayrıntıyı konuştuk.

BEYİN TAKIMI MUHALİFLERDEN
Şehir Tiyatroları bir süredir kapatılma tehlikesini yaşıyordu. Başbakanlığı döneminde Tayyip Bey’i kıstırmalarından sonra böyle bir tedirginlik yaşadık. Bu tedirginlikle sanatçılarımızın performansı düştü. Ancak şimdi biliyorum ki kimse bizi kapatma cürretini gösteremez. Sanatçılarımızın düşen performansını yükseltmem gerekiyor. Biz oldukça masraflı bir kurumuz. Bu bütçeyi sonuna kadar bize açan insanların Şehir Tiyatroları’nı kapatması mümkün değil. Zaten böyle bir şey olsaydı kuruma figüran olarak başlamış birini, yani tiyatronun en eski insanlarından biri olan beni bu konuma getirmezlerdi. Muhalif isimlerden oluşan ‘beyin takımımızı’ kurmama hiç karışmaksızın izin vermezlerdi.

BİZDE GEZİ’Yİ SAVUNAN OYUN OYNANAMAZ ÇÜNKÜ…
Bir röportajımda “çocuklara otokontrolü öğreteceğim” dedim, çok konuşuldu. Doğru anlaşılmadığımı düşünüyorum. Doğrudur, sanatla politika at başı gider ama politika daha öne geçmez. Ama bizim çocuklarımızın bazılarında politika ön plana geçti. Yeni dönemde direkt olarak Gezi eylemlerini savunan veya cumhurbaşkanını ya da başbakanı direkt olarak eleştiren bir oyun elbette oynamayacağız. Ama dünya literatürüne geçmiş bir oyunda herhangi bir başbakanı eleştiren bir söz varsa, ucu bizim başbakanımıza da değer diye ben o sözü metinden çıkartmayacağım. Bana göre tiyatro sanat için yapılmalı. Neticede Şehir Tiyatroları bir devlet kurumudur.

Ak Parti’NİN ADAMI DEĞİLİM
Benim için “Ak Parti’nin adamı” gibi laflar ediyorlarmış. Bu bir yıpratma politikasıdır. Hiçbir zaman kimsenin adamı olmadım. Ak Parti döneminde bu göreve geldiğim için bunu söylüyorlar. Ama geçmişimi araştırırlarsa kimsenin adamı olmadığım belgeli olarak görülecektir.

YÖNETİME MÜDAHALE YOK
Hiç müdahale yok. İnanın bana yok. Eğer ben sahneye koyacağım oyunu soracaksam benim burada işim ne? Çünkü “bana karışılmazsa ben bu tiyatroyu uçururum” dedim, karışmıyorlar. Oyuncu arkadaşlarımızın maaşlarının da düzeltilme yoluna gideceğini söyleyebilirim. Çünkü cebinde parası olan aktör mutlu aktördür. Artık Şehir Tiyatrosu sahnesindeki oyuncuların sahnede ruh gibi dolaşmasını istemiyorum. Ben yıllarca dublaj stüdyolarında süründüm, belki kanserim ilk orada başladı.

KLASİK SAHNE YAPISININ SINIRLARINI AŞACAĞIZ
Diğer sahnelerimiz gibi İtalyan sahne formunda olan Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nin meydan sahneye dönüştürülerek yenilenmesi projelerimiz arasında. Klasikleşmiş sahneleme anlayışının ötesine geçerek, gelenekselden moderne klasik sahne yapısının sınırlarını aşan özgün projelere alan oluşturmak hedeflerimiz arasında.

OYUN GÜNLERİ AZALTILDI
Biz Şehir Tiyatroları’nda hiçbir zaman bir sezonda 80 oyun sahnelemeyeceğiz. Az oyun, öz oyun. Oyun sayısını az tutarak, prodüksiyon başına ayırdığımız bütçeyi artıracak, bu sayede kaliyeti yükselteceğiz. Ayrıca oyun saat ve günlerinde çeşitli düzenlemelere gidildi. Harbiye Muhsin Ertuğrul, Kadıköy Haldun Taner, Üsküdar Musahipzade Celâl ve Fatih Reşat Nuri sahnelerimizde çarşambadan cumartesiye kadar sürecek gösterimlerimiz, Kağıthane Sadabad, Ümraniye ve Gaziosmanpaşa sahnelerimizde perşembeden cumartesiye dek devam edecek. Pazar günleri ise tüm sahnelerimiz çocuklara ayrıldı. Sahnelerimizde 12.00 ve 15.00’te çocuk oyunları iki gösterim yapacak.

YENİ SEZONDA 37 OYUN VAR
Şehir Tiyatroları, geçen sezondan devam edecek oyunların yanı sıra ‘Çürük Temel’, ‘Lillian’, ‘Cibali Karakolu’, ‘Kerbela’, ‘On İki Öfkeli Adam’, ‘Komşum Hitler’, ‘Terzi’, ‘Sırça Hayvan Koleksiyonu’ adlı yeni oyunlarla yeni sezonda da seyircisini bekliyor. Şehir Tiyatrosu’nun yeni sezon repertuvarında toplam 37 oyun bulunuyor.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.