Mahkemeden Tiyatroya ‘Mem û Zîn’ Cezası

Pinterest LinkedIn Tumblr +

van-devlet-tiyatrosu-mem-ile-zin-icin-perde-diyor-168135Van Devlet Tiyatrosu tarafından 2012-2013 sezonunda sahnelenen ‘Mem û Zîn’ adlı tiyatro oyununun yazarı Cuma Boynukara’nın, oyunun anlam ve kurgusal bütünlüğünü bozacak şekilde değiştirildiğini belirterek 16 Kasım 2012 yılında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü hakkında açtığı dava karar bağlandı.

İstanbul Anadolu 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi Oyun yazarını haklı buldu ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nü 63 bin 600 TL maddi, 15 bin TL de manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

‘Kültürel açıdan önemli’

Mahkeme, “‘Mem ile Zin’ adlı eser ile sahnedeki ’Mem ile Zîn’ arasında farklar vardır. Oyunun adı, ’Mem ile Zîn’ yerine ‘Mem ile Zin’ olarak değişmiştir. ‘î’ ile ‘i’ arasındaki fark, oyunun sahnelendiği coğrafya itibariyle bakıldığında, dilsel ve kültürel açıdan önemli bir ayrıntı ve değişimdir. Yazarın oyununda, ‘Newroz’ olarak kullandığı bayramın, sahnede ’Nevruz’a dönüşümü, yazarın politik duruşu ve referans çerçevesi düşünüldüğünde, sosyal çevresini itibar açısından etkileme gücüne sahiptir.

Bahse konu diğer farklılıklar (ifade farkları, metin atlamaları, sahne sıra değişiklikleri) eser sahibi ile bir telif sözleşmesinin ve iznin de olmadığı gözönüne alındığında, prestij ve itibar açışından yazarı etkileme potansiyeline sahiptir şeklindeki bilirkişi raporunu dikkate aldı.

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.