Devlet Tiyatrolarında 38 Yılın Rekoru

Pinterest LinkedIn Tumblr +

devlet tiyatroları[İlker Gezici’nin Sabah’ta yayımlanan yazısının bir bölümünü paylaşıyoruz.]

2015-2016 sezonu geride kaldı. İBB Şehir Tiyatroları ve İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda geçen yıla oranla oyun sayısı azaldı ama izleyici sayısı arttı. İstanbul Devlet Tiyatroları 370 bin 942 kişiye ulaşarak 38 yılın rekorunu kırdı

Acısıyla tatlısıyla bir tiyatro sezonunu daha geride bıraktık. Kendi adıma oldukça verimli bir sezon olduğunu söyleyebilirim. 60’a yakın oyuna gidebildim, bunların çoğunu bu köşede sizlerle buluşturdum. Artık karne zamanı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi tiyatro dünyasının yükünü yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT) ve İstanbul Devlet Tiyatrosu (İSTDT) çekti.

407 BİN 908 KİŞİ OYUN İZLEDİ

Sezon arasında Erhan Yazıcıoğlu’ndan boşalan Genel Sanat Yönetmenliği koltuğunu yeni yılla birlikte Süha Uygur’un devraldığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, bu yıl 43 oyunu izleyiciyle buluşturdu. Bu oyunları, 407 bin 908 kişi izledi. Bu sayı geçen sene 53 oyunda 420 bindi. ’12. Gece’, ‘Şekerpare’, ‘İstanbul Efendisi’ ve ‘Cibali Karakolu’ sezon boyunca en çok tercih edilen oyunlar oldu. Şehir Tiyatroları sahnesinde oynanan bu oyunların sezon boyunca ulaştığı doluluk oranı ise yüzde 87.

DOLULUK ORANI YÜZDE 95

2015-2016 sezonu İstanbul Devlet Tiyatrosu (İSTDT) için rekor yılı oldu. Bu yıl 26 oyunla toplam bin 292 temsil veren Devlet Tiyatroları, 370 bin 942 kişiye ulaşarak 38 yılın rekorunu kırdı. İSTDT’nin geçen yıl sahneye koyduğu 29 oyunu 270 bin kişi izlemişti. Oyunların ulaştığı doluluk oranı ise yüzde 95’i buldu. İki tanesi çocuk oyunu olmak üzere (‘Purnima ve Sırlar Ormanı’ ile ‘Lay Lay Lom’) 11 oyun prömiyer yaptı. ‘İkinci Bölüm’, ‘Tersine Dünya’, ‘Bersisa’, ‘Sessizliğin İçinden’, ‘Cehennem’, ‘Erkek Parkı’ ve ‘Medea Kali’ gibi oyunlar hem izleyicinin en çok tercih ettiği yeni oyunlar oldu, hem de sezon içinde bolca ödüllendirildi. Genel itibariyle iki köklü kurumu geçen yıla oranla değerlendirdiğimizde, oyun sayısının azaldığını, ancak izleyici rakamlarının arttığını görüyoruz. Şöyle ki, bu iki kurum geçen yıl toplam 82 oyunda yaklaşık 635 bin kişiye ulaşmışken, bu sezon toplam 69 oyunda 778 binden fazla kişi tarafından tercih edildi.

Devamı için tıklayınız.

Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.