“Hayalimde Bir Tiyatro Karavanı Var”

Pinterest LinkedIn Tumblr +
659x460-hayalimde-bir-tiyatro-karavani-var-14769754350En büyük hayalinin gezici çocuk tiyatrosu kurmak olduğunu söyleyen tiyatrocu Erçin Sıcakkan, “Büyük bir karavan olacak ve içinde sahne yer alacak. Bu karavanla semtlere, köylere ve mahallelere gidip tiyatro yapacağız. Hiç tiyatro görmeyen çocuklarımız oyun izleyecek” dedi

İzmir ve Ege’de çocuk tiyatrosu ve tiyatro eğitimi denildiğinde ilk akla gelen sanat merkezlerinden biridir Sıcakkan Sanat Merkezi… Dile kolay 12 yıldır İzmir’de oyun izletmedikleri okul, tiyatroyu sevdirmedikleri öğrenci bırakmayan Sıcakkan Çocuk Tiyatrosu’nun kurucusu Erçin Sıcakkan ile çocuklara tiyatro yapmanın inceliklerini, zorluklarını ve bu alanda hangi zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını konuştuk.
Tiyatrocu Erçin Sıcakkan, İzmir’deki salon sorunundan korsan tiyatrolara dikkat edilmesine dek birçok uyarıda bulunurken, oyun izleyemeyen çocukların ayağına tiyatro götürmeyi hedefleyen ‘gezici çocuk tiyatrosu’ projesini de ilk kez bizimle paylaştı.

EN BÜYÜK SORUN SALONSUZLUK

– Sıcakkan Çocuk Tiyatrosu ne zaman ve hangi düşünceyle kuruldu?

Sıcakkan Çocuk Tiyatrosu 2004 yılında başta İzmir ve Ege’de olmak üzere tüm çocuklara tiyatroyu sevdirmek amacıyla kuruldu.
2004’ten beri kesintisiz 13 yıldır perdelerini açıyor ve her yıl çocuklara 10 farklı oyun sahneliyor.
Sanırım İzmir’de oyunlarımızı izlemeyen okul ve öğrenci yoktur.

– Bu kadar çok oyun üretiyor ve aylarca temsil yapıyorsunuz, karşılaştığınız en büyük sıkıntı nedir?

İzmir’de tiyatronun en büyük sorunu salon sıkıntısıdır. Tek bir yerde oyun oynayamayız çünkü salonumuz Karşıyaka’da olduğu için uzakta oturanlar gelemez. İzmir’de tiyatro salonlarına çok ihtiyacımız var. Elimizdeki salonlar yeterli olmadığı gibi birçok belediye salonlarını tiyatrolara kullandırmıyor.
Eskiyecek diye korkuyorlar, çocukların eşyalara zarar vereceğini düşünüyorlar. Oysa o salonlar daha geniş kesimleri sanatla buluşturmak için yapılmalı.
Çocuklar bu konuda yetişkinlerden bile duyarlı.

EĞİTİMİNİ ALANLAR YAPSIN

– Sizin bu sorunu aşmak için bir düşünceniz var mı?

En büyük hayalim gezici çocuk tiyatrosu kurmak. Tiyatronun salon sıkıntıları olduğu için bu duruma bir fikir buldum. Büyük bir karavan olacak ve içinde bir sahne yer alacak. Bu karavanla semtlere, köylere ve mahallelere gidip çocuklara tiyatro yapacağız. Bu gösteriler 30 dakikalık olacak ve hiç tiyatro görmeyen çocuklarımız oyun seyredecekler.
Bunun hazırlıklarına başladık. Bu çalışma ilerlerse bir günde iki yeri ziyaret edebiliriz.

– Çocuk tiyatrosunda oynananan oyunların ana fikri nedir?

Hedefimiz eğlendirirken öğretmek. Örnek verecek olursam;
‘Mikrop Marka’ adında bir oyunumuz vardı.
Bir gün bu oyunu izleyen bir çocuk annesiyle markete gidiyor.
Anne çocuğa cips ve kola almak istiyor, çocuk ise “Anne bunlar sağlıksız ve zararlı” diyerek aldırmıyor.
Buradaki hedefimiz çocuklarımızın sağlıklı beslenmesini sağlamak ve bunları hayata geçirmeleridir. Onların bilinçlendiğini gördükçe amacıma ulaştığımı düşünüyorum.

– Çocuk tiyatroları son dönemde çok yaygınlaştı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ailelerin çocuklarını tiyatroya gönderme isteğini para kazanma fırsatı olarak gören yüzlerce tiyatro ortaya çıktı. Sadece ticari düşünenler, bu işi eğitimi olmadan yapanlar var. Bu tür yerler çocukları hem eğitmiyor hem de tiyatrodan soğutuyor.
Bu yüzden korsan tiyatrolara yer verilmemeli.
Belediyelerimiz bu konuda dikkat etmeli.
Bir tiyatronun çalışanlarının sigortalı olup olmadığını, kimlerin bu işi yaptığını kontrol etmeliler.

– Korsan tiyatrocuları önlemek için ne yapılmalı?

Dediğim gibi bunların amacı ticaridir, çocuklara bir şey kazandırmak değil. İnsanlarımız bunları izledikçe korsanı desteklemiş oluyor. Oysa bunların oyunları, dekorları, sahneleri, kostümleri düzgün değildir. 15-20 dakikalık oyunları olur ve izleyenler bir ana fikir edinmezler. Bu yüzden çocuklarını oyun izlemeye götüren aileler ve bu tiyatrolara yer verenler seçici davranmalı, kimlerin bu işle uğraştığına bakmalı.
Her meslek gibi sanatı da eğitimini alan insanlar yapabilir.

“TİYATRO EĞİTİMİ İÇİN UYGUN YAŞ 6”

Çocuklara tiyatro eğitimi kaç yaşından itibaren verilmelidir ve nelere dikkat edilmelidir?

6 yaşından itibaren tiyatro eğitimi verilmelidir. Mutlaka kendisi bu eğitimi alan insanlar tarafından tiyatro eğitimi verilmelidir. 6 yaşındaki çocuklarımıza küçük diye rol vermemekten kaçınılmalı. Oyunda 5 dakikalık da olsa çıkarılıp oynatılmaları gerekir. Çocuklarımız bu sayede nasıl konuşacağını, toplum içinde nasıl hareket edeceğini daha iyi öğrenir.
Tiyatro eğitimi topluma düzgün bireyler yetiştirmek için de önemlidir.
Ama dediğim gibi ister tiyatro, isterse bale ya da müzik gibi sanatın tüm alanlarında çocuklarını kursa gönderecek aileler o yerin belgesini, diplomasını görsünler. Ne tür ve nasıl eğitim verdiklerini gözlemlesinler

“ÇOCUKLARI KÜÇÜK GÖRMEMEK LAZIM”

– Neden yetişkinler yerine çocuk tiyatrosunu seçtiniz?

Çocuk tiyatrosunda Türkiye’nin her yerinde eksiklik hissettim. Bu yüzden çocuk tiyatrosuna ve çocuk eğitmenliğine yöneldim. Çocuklar bizim bir küçüğümüz değil, onlar bir birey ve ben onları oyunda da oyun dışında da çok seviyorum. Çocuklar benim hayatımın bir parçası, her şeye inanıyorlar, bizleri de inandırıyorlar. Onların yüzlerindeki mutluluğu, gülücükleri, heyecanı gördükçe mutlu oluyorum. Her oyundan sonra kostümlerimizle sahneye inip oyunumuzu izlerken neler öğrendiklerini soruyorum.

Yeni Asır

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.