Festivale Bir Kala

Pinterest LinkedIn Tumblr +

festMimesis Haber / Bu yıl; 21 Nisan-30 Mayıs tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan, uzun bir hazırlık sürecinden sonra programı oluşturulup afişi basılan, internet sitesinden İstanbul’daki üniversiteli gençleri ücretsiz etkinliklere davet eden, sanat ve dayanışma ruhunu beslemesi öngörülen Kadıköy Gençlik Festivali, başlamasına 1 gün kala devlet birimlerince iptal edildi.

Sabancı Üniversitesi Müzik Kulübü, Sabancı Üniversitesi Tiyatro Kulübü, Kadıköy Tiyatrolar Platformu ve Kadıköy Belediyesi’nin işbirliği ile gerçekleştirilmesi düşünülen festivalde 14 farklı üniversiteden çeşitli performans alanlarında faaliyet yürüten grupların katılacağı duyurulmuştu. Kadıköy’de yer alan kültür merkezleri ve açık hava parklarında gerçekleştirilecek olan şenlik aynı zamanda gençlerin buluşması niteliğini de taşıyordu.

İptal kararı festivali organize eden gruplar tarafından duyuruldu. ‘Terör Tehdidi’ ve ‘Güvenlik Gerekçesi’ ile Kaymakamlık tarafından alınan karar; kapalı binalarda yer alan ve güvenliği mevcut kültür merkezlerini de kapsıyordu. Bu konuda kültür ve sanat alanında İstanbul’da yer alan diğer ilçelerden belediyecilik anlayışı ile ayrıştığı izlenimi uyandıran Kadıköy Belediyesi’nden süreci haklılaştıran ve kamuoyunda iptale yönelik soru işaretlerini gideren olgusal bir açıklama resmi olarak henüz yapılmadı. Kadıköy Belediyesi ile konuyla ilgili yapılan görüşmede, Kaymakamlık tarafından iptal edilen etkinliğin kendileri tarafından düzenlenmediği, sadece sponsor olunduğu ve bu yönde bir açıklama yapılmasının düşünülmediği bildirildi.

Bununla birlikte festival organizasyon grubu ve katılımcı gruplar çıkan yasaklama kararı karşısında iptale yönelik duyuru yapmış olsalar da sürece dair görüşlerini dile getiren bir açıklama henüz yapılmadı. Sabancı Üniversitesi Tiyatro Kulübü festivalin Eylül ayına erteleneceğine dair öngörü ile yeni bir planlamaya yöneldiklerini belirtse de festivalin akıbeti halen belirsizliğini korumakta.

Bütün bu gelişmelerle birlikte bir proje okulu olan ve 52 nitelikli öğretmeni çeşitli okullara dağıtılan, geçtiğimiz yıl okul müdürü, bu yıl da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından iptal edilen Kadıköy Anadolu Lisesi Bahar Festivali (KALFEST) 15-20 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirileceği duyurulmuştu. İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından 1999 yılından bu yana gerçekleşen festival geleneğinin yanlış olduğu ve bundan sonrası için kendisinin bu etkinliğe izin vermeyeceği dile getirildi.

Kadıköy İlçesi’nde art arda yaşanan bu gelişmeler kültür-sanat faaliyetlerinin akibetini belirsizliğe sürüklüyor. Kurumsal ve olgusal kararlar yerine bir kişinin subjektif kararı neticesinde bir şenliğin iptal edilebilmesi ve kamuoyunun kabullenici tavrı gelecekte kültür-sanat faaliyetlerinin varlığına dair tehlike çanlarının çalmaya devam ettiği şeklinde yorumlanıyor. Her fırsatta kültür-sanat alanında yapılan faaliyetlerin destekçisi olduğunu dile getiren Kadıköy Belediyesi bu yöndeki aktivist duruşunu korku toplumuna mı teslim ediyor? Kamuoyunda oluşan bütün bu endişeler halen yanıtsız bırakılmış görünüyor.

Paylaş.

Yanıtla