Türkiye’de Sahnelenemeyen ‘Adalet’ Oyunu Amsterdam’da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aziz Nesin’in öncülüğünde 1984 yılında yayınlanan ve uzun yargılamalar sonrası darbecilere başkaldırı olarak nitelenerek tarihe geçen ünlü ‘Aydınlar Dilekçesi’ imzacılarından, tanınmış oyun yazarı ve müzisyen Bilgesu Erenus’un “Themis ile Lombroso” adlı oyunu Eylül ayında İngilizce olarak Amsterdam’da sahlenecek. Erenus, bir adalet tartışması olan ‘Themis ile Lombroso’ oyununu ‘fuaye oyunu’ olarak nitelemiş, “sahnelerin fuayeleri bu türü kabullenmezse doğrudan adliye sarayları önünde sergilenmesini” önermişti. Şu anda Türkiye’de oynanamayan oyun 15 Eylül’de Amsterdam’da sahneleniyor.

“Astaro Theatro” ve “Alli Mana Group Production” aracılığıyla Amsterdam’da gerçekleşecek bir komünal festival kapsamında sahnelenecek olan ‘Themis ile Lombroso’ oyununu Arif Murat Gür yönetiyor. Oyunun İngilizce’ye çevirisini ise Anı Küsmenoğlu Tuna gerçekleştirdi. Oyunda Themis rolünü Silvia Terribili, Lombroso rolünü ise Roberto Bacchilega üstleniyor. Oyunun sahnelenmesinde Esra Şakir, Hüseyin Karadeli ve Özlem Miçoğulları çeşitli alanlarda katkı sunuyor.

YANITI KENDİ İÇİNDE SORULAR

Bilgesu Ernenus, Türkiye’de “Adalet Yürüyüşü’,‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’, ‘Adalet Kurultayı’ gibi eylemlerin yapıldığı bir ortamda, oyununun ancak yurt dışında oynanabiliyor olmasına gönderme yaparak; yazdığı oyunun “yanıtı kendi içinde” soruları seyirciye tartıştıracağını ifade ediyor: “Adalet Tanrıçası Themis kılıcı, gözbağı ve terazisine karşın neden kendini güvende hissedemiyor? Kılıcı kendi kullanımı dışında neden kanlanmakta? Themis’in tarafsızlığının simgesi gözbağı, günümüzde görmezden gelmeyi mi temsil etmekte? Kapitale bağımlılığı, bağlılığı ya da? Adaletin dengeli dağıtımının simgesi terazinin, küresel kapital koşullarında bu dengeyi asla tutturamayacağına yönelik kaygılar ister istemez doğallaşmakta mı?

Adalet Tanrıçası kaidesini doğuştan suçlu teorisinin mucidi kriminolog Lombroso’ya kaptırmaya çoktan mı razı acaba? Themis ve Lombroso’nun tüm insanlık gibi kendi kurtuluşlarının da ancak ve ancak adalet kavramının, toplumsal adalet düzeyine ulaştığında gerçekleşeceğine olan inançları içten mi yoksa çaresizlikten mi kaynaklanıyor?”

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.