8 Mart’ta Peynirli Yumurta

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/Beykent Üniversitesi’nde “Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’’nin düzenlediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, Ferenc  Karinthy’nin yazdığı, Oyunculuk Bölüm Başkanı  Dr. Tuğçe Mine Aktulay Çakır’ın yönettiği, Ferenc  Karinthy’nin yazdığı, “Peynirli Yumurta’’ adlı tiyatro oyunu sergilendi.

Oyun; barda çalışarak geçimini sağlayan ve kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan, yalnız ve erkeklere karşı güvenini yitirmiş bir kadınla, sevgilisiyle tartışmış ve amacı sadece geceyi bir kadınla geçirmek olan bir adamın kadının çalıştığı bara gelmesinin ardından gerçekleşen olayları konu alıyor. Israrcı ve kimi zaman umursamaz olan bu adama karşı sert ve alaycı bir tutum sergileyen kadın, adamın peynirli yumurta tarifi vermesiyle bir kırılma noktası yaşar ve hayat hikâyesini adama anlatır. Karşılığında ondan da bunu yapmasını isteyince sohbet ilginç bir hal alır ve kadının adama karşı bakış açısı değişmeye başlar. Asıl amacını dile getiren adamın karşısında kadın ise ona küçük bir oyun oynar ve başlangıçta adamın gösterdiği umursamaz tavırları, kendisine kurulan cümlelerle birlikte aynı şekilde ona iade eder çünkü kadın kaçanın kovalanacağını bilmektedir.

Durum komedilerini çokça içinde barındıran bu oyunda, yalnızlıklarımız, güvensizliklerimiz, korkularımız ve sınırlarımız gözler önüne seriliyor. Peki, hayatımıza bizi heyecanlandıran biri girdiğinde de bu ördüğümüz duvarla hayatımıza devam edebiliyor muyuz? Bu oyunda kazanan kim olacak? Ya da bir kazanan olacak mı? Kadın erkek ilişkilerinde sıkça karşılaşılan diyaloglar ve Kerinthy’nin başarılı kurgusu ile birleşen bu oyunda herkes kendinden bir şeyler bulacak.

Oyunun sahne tasarımına baktığımızda abartısız, kullanışlı aksesuarlar ve sempatik bir dekor görüyoruz. Siyah fonun üzerinde yer alan menüler,  barın amblemi ve aynı amblemden bir telefon oldukça başarılı detaylar. Bu samimi oyunun küçük bir sahnede oynanması ise doğru bir tercih olmuş. Bir bar tezgâhı, bir masa ve iki sandalye sahneyi doldurmuş. Oyunculuk Bölümü’nün 3. Sınıf öğrencilerinden Asena Yıldırım ve Sarper Arda Akkaya’nın başrollerini paylaştığı oyun Nisan ve Mayıs aylarında da oynanmaya devam edecek.

 

Paylaş.

Yanıtla