Hamburg'da Göçmen Tiyatrosu (6): Hamburg Meydan Sahnesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstasyon Tiyatro-İletişimden ayrılan Cemalettin Zeyrek, Ali Rıza Korkut ve Nuhmettin Karagül bir araya gelerek tiyatro çalışmalarına devam etmeye karar verirler ve bir yönetmen arayışına girerler. O günlerde gazetelerden birinde rastladıkları bir haberde Denizcilik İşletmeleri Müdürü Harun Şişman Yazıcı’nın tiyatroyla uğraştığını öğrenirler, bağlantıya geçerek durumlarını anlatırlar, kendilerine yönetmenlik yapıp yapmayacağını sorarlar. Yazıcı başta bu teklife sıcak bakmaz, ancak daha sonra kabul eder. Turgut Özakman’ın „Ocak” isimli oyunun sahnelenmesi için çalışmalara başlanır. Oyununun hazırlık çalışmaları Barmbek’te AWO’nun binasında yapılır ve 1992 yazında Hamburg Türk Toplumu salonunda, Haus 7’de, ilk kez sahnelenir.

„Ocak” oyunu üç defa sahneye konulduktan sonra, 27 Mart 1993 tarihinde yapılan toplantıda, tiyatro içinde çıkan anlaşmazlıklar bir bölünmeyle sonuca bağlanır. Yapılan anlaşmaya göre her iki grup da Hamburg Meydan Sahnesi adını ve yeni isimlerinde „Meydan” kelimesini kullanamıyacaklardır. Ancak „Ocak” oyununu oynamaya devam etmek isteyen ve çoğunluğu oluşturan grup sadece bu oyunu oynarken „Hamburg Meydan Sahnesi” adını kullanabilecektir.

Cemalettin Zeyrek, Ali Rıza Korkut ve Zeliha Çelikel bu şekilde çoğunluğu oluşturan gruptan ayrılarak İsmail Altınocağı’nın yönetiminde Hamburg Küçük Sahne‘yi kurarlar. Çoğunluğu oluşturan diğer grup ise birkaç defa daha „Ocak” oyununu sahneledikten sonra dağılır. Böylece yaklaşık iki yıl (1992-1993) faaliyet gösteren Hamburg Meydan Sahnesi kapanmış olur. (Cemallettin Zeyrek ile 23.05.2011 tarihinde yapılan söyleşiden hazırlanmıştır.)


IMGP6125a.JPG

(Cemalettin Zeyrek arşivi)


IMGP6130a.JPG

(Cemalettin Zeyrek arşivi)


IMGP6124a.JPG

27 Mart 1993 tarihinde yapılan ve Hamburg Meydan Sahnesi’nin ikiye bölünmesiyle sonuçlanan toplantının protokolu (Cemalettin Zeyrek arşivi)

M.Kemal Adatepe

Paylaş.

Yanıtla