Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri Boğaziçi’ndeydi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / İstanbul Amatör Tiyatro Günleri kapsamında düzenlenen Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri (KÇTG 2013)açılışını 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü kapsamında düzenlenen “Tiyatromuzun Öncüleri” adlı etkinlikle Maya Sahnesi’nde yapmıştı.  Bu yılki KÇTG kapsamında düzenlenen ikinci etkinlik 7 Nisan Pazar günü Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Etkinlik Getronagan Lisesi öğrencilerinin, Trabzon doğumlu eski bir Getronagan mezunu olan ünlü Ermeni yazar Levon Zaven Sürmeliyan’ın (1905-1995) “I Ask You, Ladies and Gentlemen” adlı otobiyogrofik romanından hareketle hazırladıkları “Sürmeliyan’ın Yaşamı” adlı gösteriyle başladı. Gösterinin ilk bölümünde Sürmeliyan’ın pek çok trajik ana tanıklık eden uzun yaşamı fotoğraflar eşliğinde anlatıldı. İkinci bölümde ise Ermenice-Türkçe sergilenen bir dans-tiyatro gösterisi aracılığıyla yazarın Getronagan Lisesi’nde geçen ilk gençlik çağları ve Amerika’ya gidiş serüveni sahneye aktarıldı.

Gösterinin ardından düzenlenen söyleşide ilk olarak söz alan Getronagan Lisesi Müdiresi Silva Kuyumcuyan, Lise’nin kuruluşunun 125 yılı kutlamaları kapsamında gündeme gelen ve ünlü bir mezununun yaşam öyküsünü anlatan bu eserin nasıl ortaya çıktığı hakkında bilgiler verdi. Ardından  Agos Gazetesi’nden Altuğ Yılmaz Sürmeliyan’ın yaşamı ve en önemli eseri kabul edilen  “I Ask You Ladies and Gentlemen” üzerine görüş ve düşüncelerini izleyicilerle paylaştı. Yılmaz bu eserin Türkçe’ye kazandırılmasının gerekliliği üzerinde özellikle durdu. Son olarak söz alan BGST’den Banu Açıkdeniz, gösterinin genel sanat yönetimi, okul öğretmenleriyle birlikte oluşturulan reji grubunun çalışmaları ve daha sonra tüm bu hazırlıkların öğrenciler tarafından nasıl sahneye taşıdığı üzerine bilgiler verdi.

sürmeliyan

Söyeşi sonunda söz alan katılımcılardan birisinin de ifade ettiği gibi bu anlamlı etkinlik, her şeyden önce farklı kültürlerden gelen insanların sanat aracılığıyla biraraya gelip birbirlerini anlamlarının aslında o kadar zor olmadığını göstermesi açısından önemli bir örnek teşkil etmiş oldu.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.