İnsan Kime Hizmet Ettiğini Bilmeli

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Seray Şahinler’in Milliyet’te yayımlanan yazısının bir bölümünü sizlerle paylaşıyoruz.]

Vasıf Öngören’in 1977’de kaleme aldığı, her döneme “ayrı ama aynı” şeyi söyleyen kült eseri “Zengin Mutfağı” yeniden sahnede! Öngören’in Türk tiyatro tarihine damga vurmuş metni, usta oyuncu Şener Şen ile tekrar buluştu. Oyun ilk kez 1978 yılında Şehir Tiyatroları sahnesinde izleyiciyle buluşmuştu ve başrolde yine Şener Şen vardı. 10 yıl sonra “Zengin Mutfağı” sinemaya uyarlandı ve Lütfü Usta başrolünde yine Şener Şen’i izledik. Şen yıllar sonra tiyatro sahnesine döneceğini ve bu dönüşün “Zengin Mutfağı”yla olacağını müjdeleyerek herkesi ihya etmişti. Oyun 2019’da DasDas’ta sahnelendi ve 100 oyunu geride bıraktı. Pandemi nedeniyle verilen ara sona erdi ve “Zengin Mutfağı”, yolculuğuna kaldığı yerden devam etme kararı aldı. Geçtiğimiz Perşembe günü Anadolu Efes’in katkılarıyla Antalya Açıkhava Sahnesi’nde sahnelenen oyunu tam 3 bin 500 kişi izledi!

Peki “Zengin Mutfağı”nı ölümsüz kılan neydi? Öncelikle biraz oyunun konusuna değinelim… Adından anlaşılacağı üzere hikâye zengin bir ailenin mutfağında geçiyor. Evin emektar aşçısı Lütfü 20 yıl aradan sonra gönülden bağlı olduğu konağı terk etmeye karar veriyor. Konağın sahibi Kerim Bey ise bir fabrika patronu. Konağın aşçısı Lütfü Usta, tek hayali evlenmek ve eşine hizmet etmek olan genç bir kız, onunla evlenebilmek için para bulmaya çalışan ve çareyi arkadaşlarını polise ihbar etmekte bulan, bununla birlikte “vatan sevdalısına” dönen nişanlısı Selim, sosyalist şoför Seyfi ve komünist ağabeyi Ahmet’in yolu bu evin mutfağında kesişiyor.

Bir de hiç görmediğimiz fakat varlığını hep hissettiğimiz patron Kerim Bey’in eve getirdiği hırçın köpek var ki seyri değiştiriyor. Hikâye 1970 yılında geçiyor ve Türkiye en büyük işçi hareketlerinden olan 15-16 Haziran olaylarına sahne oluyor. Aşçı Lütfü’nün deyimiyle olaylar hep darbelere denk geliyor!

Yazının devamı için tıklayınız…

Milliyet

Paylaş.

Yanıtla