Opera sanatçısı Gülce Çelik Erdoğan, araştırmaları için gittiği Stockholm’de opera ve müzikal gösterilerini izledi. Sanatçı, Ukrayna’daki savaşın, opera dünyasını da derinden etkilediğini söylüyor.
Opera sanatçısı Gülce Çelik Erdoğan, araştırmaları için gittiği Stocholm’de opera ve müzikal sahnelerini gezerek izlenimlerini aktardı. Erdoğan, özellikle İkinci Dünya Savaşı ve Nazizm eleştirisi taşıyan eserlerin yeniden sahneye konduğunu belirtiyor. İsveç Kraliyet Tiyatrosu’nda Nazi döneminin yükseliş döneminde müzik dünyasını anlatan ‘Cabaret’ müzikali, İsveç Şehir Tiyatrosu’nda ise Nazi iktidarını eleştiren ‘The Sound of Music’ müzikali sahneleniyor.
SAVAŞA KARŞI NAZİZM GÖNDERMELİ GÖSTERİLER
İsveç Kraliyet Operası ise yine Nazi iktidarının mağdurlarına adanmış olan ‘Löftet’ ile dünya prömiyerini gerçekleştiriyor. ‘Löftet’, İkinci Dünya Savaşı sırasında birbirlerini kaybeden iki aşığın öyküsünü anlatıyor.
‘Löftet’ (‘Söz’) operasının dünya prömiyerini izleyen ve izlenimlerini yazan sanatçı Gülce Çelik Erdoğan, şunları söylüyor: “Mats Larsson Gothe, hem dramatik hem melodik açıdan çok etkileyici bir opera bestelemiş. Librettoyu (müzik metni ve şiiri) ise Susanne Marko yazmış. Opera metninin hem İsveççe hem de İngilizce üst yazıyla sahne ekranına yansıtılması, eserin daha iyi anlaşılmasına yardım ediyor. Libretto yazım tarzındaki ve öykü anlatımındaki şiirsellik ve sadelik müzikle bütünleşmiş. Müzik ve şiirin bütünselliği, kaliteli bir operanın olmazsa olmaz niteliğidir. Kompozitör Mats Larsson Gothe ve librettist Susanne Marko ile İsveç Akademisi Nobel Ödülü Müzesi’nde tanıştık.
Devamı için tıklayınız.