Bir Rüzgâr Esti Ta Eskilerden oyununun senaristi ve oyuncusu Çetin Büyükakın sektörde karşılaştıkları en büyük sorunun maddi destek eksikliği olduğunu söylüyor.
Hem müzikleriyle hem de konusuyla seyirciyi geçmişe doğru bir yolculuğa çıkartacak “Bir Rüzgar Esti Ta Eskilerden” tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Birçok film ve dizinin senaristliğini üstlenmesinin yanı sıra oyunculuğuyla da kendinden söz ettiren Çetin Büyükakın’ın kaleme alıp oynadığı tek kişilik oyun 20 Nisan saat 20.30’da Cihangir Tatava Sahne’de ilk gösterimini gerçekleştirecek. Geçmişe ait çok özel şarkılarla zenginleştirilmiş oyunun müziklerinde ise Tunç Baydar ve Arif Burak Yılmaz’ın imzası bulunuyor. Tarih boyunca yaşanan zulümleri tüm gerçekliğiyle seyirciyle buluşturup, izleyiciyi kendi iç dünyasıyla yüzleştirecek “Bir Rüzgar Esti Ta Eskilerden” oyununu Çetin Büyükakın’dan dinledik.
Öncelikle oyunun hikâyesinden bahseder misiniz?
Oyun yıllar boyu değişmeyen bir gerçek kesiti yansıtıyor. Her ne kadar yöneticiler ve yönetim şekilleri değişim gösterse de acı çeken ve yok sayılan bir kesim her zaman var oluyor. Yaşanan sıkıntılara tepki olarak yapılan sokak protestoları sırasında canını kurtarmak için tesadüfen bir depoya sığınan adam, koliler arasında bir oyuncak kutusu buluyor. Bir an çocukluğuna dönüyor ve oyuncaklardan ayrı kaldığı yıllar içinde gördüklerini ve yaşadığı sorunları oyuncaklara anlatıyor. Geride bıraktığı çocukluk dünyasının dışındaki hayatın bambaşka olduğunu vurguluyor. Başkaları yüzünden yaşanan acıları anlatıyor.
Oyunun ismi nereden geliyor? Tanju Okan’ın “Çocukluğum” adlı eserinde esinlendiniz sanırım.
Evet. Tanju Okan’ın “Çocukluğum” şarkısı gerçekten de benim çocukluk yıllarımda duyup etkilendiğim bir şarkı. Metni oluştururken bu şarkıyı hatırladım. Aslında başka bir oyun ismi düşünmüştüm. Yazdıktan sonra finalde bu şarkıyı söylemek istedim. Şarkıda geçen “Bir rüzgâr esti ta eskilerden” sözü oyunun ismi olması için çok daha uygun geldi. Doğru da oldu.
Oyunun müzikal olarak sahnelenmesinin nasıl avantaj ve dezavantajları var?
Müzik ilgi alanlarımdan biri. Çocukluk yaşlarımdan itibaren bateri çalarım, daha sonra gitar eklendi. Oyunlarda müziğin katkısının önemli olduğunu düşünüyorum. Doğru seçilmiş şarkılar ya da hikâyeyi destekleyecek melodilerin bestelenmesi, hikâyenin etkisini artırıyor. Dezavantaj, olsa olsa yanlış seçimler sonucunda görülebilir, bu da zayıf bir olasılık.(Haberin devamı için buraya tıklayınız…)