[Pınar Tahirler’in Hürriyet‘te yayımlanan haber yazısının bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]
Ekonomik nedenlerle kültür-sanat etkinliklerine katılamayan gençlere destek olmak amacıyla, askıda yemek sisteminden ilham alan “Askıda Sanat” hareketi hayata geçirildi. Gönüllülük esasına dayanan bu sosyal dayanışma ağı, tiyatrodan sergiye uzanan yelpazede gençleri bu etkinliklerle buluşturmayı hedefliyor.
Üç kadın “Sanat bir lüks değil, ihtiyaçtır” diyerek yola çıktı. Tiyatro oyuncusu Billur Melis Koç, doktor Sevil Bali ve sanat bilimi doktora öğrencisi Zeynep Erbelger, Askıda Sanat (@askidasanat_) hareketini başlattı. Üçlünün amacı kültür-sanat etkinliklerine erişimi kısıtlı olan gençler için imkân yaratmak. Instagram üzerinden yürütülen bu dayanışma ağı, ilhamını ‘askıda yemek’ sisteminden alıyor. Tiyatrodan konsere, sergiden atölyeye kadar pek çok etkinliğe katılamayan gençler için ücretsiz bilet sağlanıyor.
Herhangi bir kurum ya da şirket desteği olmayan oluşum, tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. Sosyal medya üzerinden bire bir iletişimle ilerleyen sistemde, destekçiler DM yoluyla gençlere bilet bağışında bulunabiliyor. Oyuncular ve sahne ekipleri, oyunlarından bilet ayırarak bu dayanışmaya katkı sağlıyor. Sevil Bali sistemin işleyişini şöyle anlatıyor: “Gençleri sosyal medya aracılığıyla tanıyor, neye ihtiyaçları olduğunu öğreniyoruz. Her şey manuel ilerliyor. Mesela elinde bilet olan ama gidemeyecek durumda olan kişiler kadar, elindeki bileti paylaşmak isteyen de çok sayıda insan oldu. Bu, büyük bir topluluğun emeğiyle büyüyen bir hareket.”
Devamı için tıklayınız.