(Gülce Çelik Erdoğan’ın Evrensel’de yayımlanan yazısının bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.)
Tiyatro salonların temizliğine, aşı sertifikaları kontrolüne çok dikkat ediliyor. 2022’ye sayılı günler kala, gittiğim bütün tiyatro salonları doluydu ve seyircilerin tepkileri olumluydu.
Londra West End’de sayısız tiyatro, kovid-19, SARS-CoV-2’ye rağmen perde açmaya devam ediyor. Londra tiyatrolarında etkili yapımcılar, yazarlar, oyuncular kısacası yaratıcı, yorumcu ve teknik takım çalışanların hepsi son 18 ay içinde bütün dünya da yaşanan inanılmaz zorluklarla söze başlasa da “Artık tiyatrolarımız açık.” diyerek tiyatroseverlerleri davet ediyorlar. Tiyatro salonlarının temizliğine, dezenfeksiyon yapılmasına, seyircilerin ve çalışanların aşı sertifikaları kontrolüne çok dikkat ediliyor, 2022 yılına sayılı günler kala, aralık ayında gittiğim bütün tiyatro salonları doluydu ve seyircilerin tepkileri olumluydu.
Andrew Lloyd Webber’in yeni müzikalinde “Cinderella” özgür, kendine güvenen, bir genç kadındı. Farklı bir Sindrella karakteri vardı sahnede. Özgün hikaye ve metni; Emerald Fennel yazmış. Şarkı sözleri (lyrics) ise David Zippel’e ait. Sindrella rolünü yorumlayan Carrie Hope Fletcher’in ses rengi (Tiz sesleri de güçlü bir Mezzo-soprano) olağanüstü güzeldi. Tam bir müzikal sesi. Müzikler, danslar, oyunculuk, ışık, kostüm, dekor hepsi bir bütünlük içindeydi. Gillian Lynne Tiyatrosu salon ve balkonlar dahil olmak üzere doluydu. Bütün tiyatro salonlarında, her yer temizlendikten, dezenfekte edildikten sonra, oyundan bir saat önce seyirci içeri alınıyor. Akkredite kovid-19 test sertifikanız da kontrol edildikten sonra nihayet tiyatrodasınız!
JULIETTE MÜZİKALİ
Shakespeare’in “Romeo ve Juliet”i ise “Juliette” olarak müzikal olmuş. Müzik ve şarkı sözleri Max Martin And Friends, metin David West Read tarafından yazılmış; müzikler, danslar, kostümler, reji hepsi Z kuşağının beğeneceği tarzdaydı. Gençler canlı ritimlere alkışlarıyla tempo tutarak eğlendiler. Kadınların önce kendi güçlerine güvenmeleri gerektiği hem “Cindrella” hem de “Juliette” müzikalinde odak noktasıydı. Kadın hakları gerçekten çok ciddi ve önemlidir! “Juliette” müzikalinde, sosyolojik açıdan kadın haklarının öne çıkarılmasıyla birlikte LGBT konusu da insan hakları bağlamında ele alınıyordu.
Royal Shakespeare Company ise Barbican tiyatrosuna “Comedy Of Errors” (Yanlışlıklar Komedyası) ile gelmişti ve görece zamanın ruhuna uygun bir reji ve beatbox yapılması genç seyirciler içindi. Matine temsilinde, salonun çoğunluğunu orta halli, emekli insanlar oluşturuyordu. Oyunun arasında 70-80 yaşlarında iki kadın yan masamda kahvelerini içerken tiyatro üzerine sohbet ediyorlardı. Dedikodu, kumpas, entrika yerine tiyatro sohbeti yapmaları beni, öyle mutlu etti ki, anlatamam. 80 yaşlarında olan, “Suare değil de matine temsili sonrası evime daha rahat, daha güvenli gidebiliyorum…” diyordu. Seyirci oyundan mutlu çıktı.
Yazının devamı için tıklayınız.