Tiyatrolar isyanda: Elektrik, Doğal Gaz Faturaları, Vergiler… Gün Yüzü Göremiyoruz Resmen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Ece Seçil Şahin’in Gerçek Gündem‘de yayımlanan ve Petek Kırboğa ve Muharrem Uğurlu ile gerçekleştiği söyleşinin bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

Dünya Tiyatro Günü’nde Asmalı Sahne kurucuları Petek Kırboğa ve Muharrem Uğurlu ile konuştuk. Tiyatronun daha erişilebilir olmasını talep eden usta isimler, herkesin rahatlıkla kültür sanata bütçe ayırabilmesi gerektiğini söylüyor.

Bugün 27 Mart Dünya Tiyatro Günü… Türkiye’de tiyatro pandemiyle birlikte sekteye uğrayan kültürel aktivitelerin başında geliyor. Pandemiden önce de hak ettiği değeri görüp görmediği de tartışmalı.

Yıllardır onlarca oyunu seyirciyle buluşturan Asmalı Sahne kurucuları Petek Kırboğa ve Muharrem Uğurlu ile tiyatroyu konuştuk. Yıllardır tiyatroya gönül veren, hem oyunculuk hem de yönetmenlik yapan Kırboğa ile Uğurlu, Asmalı Sahne’nin var oluşunu, güncel oyunlarını ve Türkiye’de tiyatronun yerini kendi bakış açılarından anlattılar.

Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?

Muharrem Uğurlu: 2004-2007 yılları arasında Kütahya Şehir Tiyatrosu’nda oyunculuk ve yönetmenlik yaptım. 2007-2009 da aynı tiyatroda Genel Sanat Yönetmeni olarak çalıştım. İstanbul’da Gezici Tiyatro’yu kurduktan sonra 2014 yılında Asmalı Sahne ile yerleşik tiyatro hayatım başladı. Bir oyuncu olarak doğaya tutkum çok yüksek, kamp yapmayı ve yeni yerler keşfetmeyi çok seviyorum.

Petek Kırboğa: Uzun yıllardır tiyatro yapıyorum. Enis Fosforoğlu ve pek çok özel tiyatroda oynadım. Muharrem ile oyunculuk yüksek lisans programında tanıştık ve Asmalı Sahne’yi devraldık. 2019’da New York’ta hem oyunculuk hem de yönetmenlik atölyelerine katılarak kendimi geliştirmeye devam ettim.

Asmalı Sahne’nin kuruluşunu da öğrenmek isteriz. Nasıl kuruldu, şimdi neler yapıyorsunuz?

Petek Kırboğa: Asmalı Sahne 2014 yılında devroldu. Yan Etki Tiyatro, bu sahneyi bize devrederek daha büyük bir sahneye geçti. Biz de yerli yazarlara ve ilk kez oynanacak oyunlara öncelik verdiğimiz bir anlayışla Asmalı Sahne’nin yolculuğunu devam ettirdik. Genç ekiplere de her zaman sahnemizde alan açıyoruz. Atölyeler, kitap kulübü etkinlikleri düzenliyoruz.

Petek Kırboğa: Yerli metinleri yurt dışında duyurma hayali kurduk. Çok değerli yazarlarımız var. Londra da tiyatronun merkezi biliyorsunuz. Orada Türk oyunlarını hem bizim hem de İngiliz oyuncuların oynayacağı bir proje hayal ettik. Bu yaz Londra’da sahnemizin iki oyunu Quasimodo ve Fazilet Mahkemesi’ni oynayacağız. Çağdaş oyunlarımızı İngilizceye çeviriyoruz.

Pandemi döneminin sonu yaklaştı gibi görünüyor. Asmalı Sahne pandemiyi nasıl geçirdi? Sizi en çok zorlayan ne oldu? Kapalı kaldığınız dönemlerde nasıl ayakta kaldınız?

Muharrem Uğurlu: Geriye dönüp baktığımda hatırlamak istemeyeceğimiz bir dönem atlattık. Pandemi boyunca dijital mecralarda seyircimiz ile bağımızın kopmaması için çalışmalar yaptık. Oyun okumaları, oyun gösterimleri, söyleşiler bu şekilde geçti o dönem. Bazı tiyatroların kapandığı bu dönemde, seyirci destek kampanyası ve dijital projelerle ayakta kalmayı başardık. Buruk bir mutluluk bu bizim için.

Devamı için tıklayınız.

Gerçek Gündem

Paylaş.

Yanıtla