Arzuların Gökkuşağı Atölyesi Kollektifhane'de

Pinterest LinkedIn Tumblr +

UnknownMimesis Haber / Arzuların Gökkuşağı Atölyesi (Augusto Boal’in tiyatro ve terapi metodu) 7-14 Haziran tarihleri arasında Kolektifhan’de gerçekleşecek. Katılımcı sayısının 10 kişi ile sınırlı olduğu atolye çalışması ile ilgili detaylı bilgi nükollektif’in internet sitesinden edinilebilir.  Atölye yayınlanan basın bülteninde şu şekilde tanımlanıyor:

“İçindeki ezeni keşfet ve ona karsı güçlen.

Bu atölyede katılımcılar dış baskılarla birlikte içselleştirdiği baskılarla yüzleşir, bu baskılara kendi yaşamının dışından bakarak daha geniş bir bakış açısıyla yeni anlamlar verir. Özgürleşmeye çalışır.

Kafamızdaki polislerle yüzleşmeden, kedimizi kendi içimize hapsetmişken nasıl özgür olabiliriz? Boal’in bu tekniği iç özgürleşmeye büyük önem verir. “Görmek istediğin değişim ol” (M. Gandi) sözünden hareketle değişimi önce kendi içimizde başlatmak Arzuların Gökkuşağı Tekniğinin temelidir.

İmaj tiyatrosu tekniği ve varyasyonları kullanılarak;  imaj, kontur imaj, saatlerin imajı, imaj analizi, ritüellerin dolaşımı ve ezenin imajı gibi tekniklerden yararlanılarak atölye oluşturulacaktır.”

Augusto Boal Hakkında Kısa Özgeçmiş

Tiyatro yazarı, yönetmeni, teorisyeni ve öğretmeydi. Boal, Rio de Janeiro’da 1931’de doğdu. Endüstriyel Kimya okumak için Newyork’a gittiğinde orada tiyatro sanatına hayran oldu. Brezilya Sao Paulo’ya döndü ve Arena Tiyatrosu’nun co-artistic (ortak artistik) yönetmeni oldu. Yıllarca politik tiyatro yaptı. 1972’de politik nedenlerden tutuklandı ve işkence gördü. Brezilya’da askeri darbe sonrası oluşan devlet yönetimi, Boal’i 3 ay hapishanede tuttu ve sonrasında sürgüne gönderdi. Boal, Arjantin, Peru, Portekiz ve Paris’te yaşadı. 1980’lerin sonunda Brezilya’ya geri döndü. Boal, sürgünde ezilenlerin tiyatrosu tekniğini oluşturdu ve ilk kitabı olan “Ezilenlerin Tiyatrosu”nu yazdı. Paris’te iken Ezilenlerin Tiyatrosu Merkezi’ni kurdu, içimizdeki ezenler hakkında bir teori oluşturdu. Bu teori içimizdeki ezenle savaşmak içindi. Bu teknik Arzuların Gökkuşağı (The Rainbow of Desire) idi. Boal, düzenlediği “Deneyimler Atölyesin”de Arzuların Gökkuşağı tekniğini keşfetti. Paris’ten Rio’ya taşındı ve Ezilenlerin Tiyatrosu Merkezi’ni kurdu. Bu merkezde çok farklı gruplarla çalıştı; ev kadınlarıyla, eşcinsellerle, siyah öğrencilerle, köylülerle, işçilerle…

Ülfet Sevdi Hakkında Kısa Özgeçmiş

Oyun yazarı,  yönetmen, ezilenlerin tiyatrosu kolaylaştırıcısı; 2001 yılında Me. Ünv. G.S.F Tiyatro bölümünden mezun oldu. Hindistan’ın Kalküta şehrinde Jana Sanskriti Tiyatro Topluluğunun düzenlediği Forum Tiyatrosu festivaline katıldı. Bir süre ekiple birlikte yaşadı. Ekiple birlikte hazırladığı oyunda oyuncu olarak rol alarak Kalküta şehrinin köy ve kasabalarında oyunu sahnelediler. Ezilenlerin Tiyatrosu Tekniğinin kuramcısı olan Agusto Boal’den Estetic Of The Opperesed atölyesini aldı. Ayrıca Ezilenlerin Tiyatrosunun önemli kolaylaştırıcıları ve jokerleriyle de çalışmıştır. Bunlardan bazıları; Sanjoy Ganguly, Luciano Iogna, Barbara Santos, Adrian Jackson, Roberto Mazini’dir. Psikolog Ayla Dönmez ve Nicolas Royer-Artuso ile Arzuların Gökkuşağı tekniğini kullanarak “Duygusal Farkındalık” atölyelerinin kolaylaştırıcısı oldu. Katıldığı atölyelerle ilgili bilgi ve deneyimlerini aktardığı eleştiri yazıları ‘Çerçevesiz Sanat’ dergisinde yayınlandı. İstanbul’un çeşitli semtlerinde birbirinden farklı gruplarla çalıştı. 2009 yılında Nicolas Royer-Artuso ile nü.kolektif’i kurdular.  Kolektif bünyesinde pek çok oyun ve performansta yazar ve yönetmen olarak yer aldı. Nicolas Royer-Artuso ile birlikte “Toplumsal Heterofoni” ve “hikaye anlatıcılığı” kavramlarıyla, Ezilenlerin Tiyatrosu tekniğini referans alarak  deneysel bir tiyatro araştırması olan “Aktarıcılar” adlı araştırmayı kolektif bünyesinde yapmaktadır.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.