Binfikir Oyuncuları İstanbul’da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Belçika’da faaliyet gösteren Binfikir Oyuncuları´nın 24 Mayıs 2009´dan beri Brüksel, Anvers, Charleroi, Genk, Gent, Liege ve Beringen’de 9 kez sahnelediği  “Saint Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen Kız” adlı müzikli danslı çocuk oyunu, şimdiye kadar 2500’u aşkın Türk ve Belçikalı’ya ulaştı. 2010 yılında da sahnelenmeye devam edilecek olan oyun Türkiye’den davet edildiği Uluslararası bir Tiyatro Festivaline katılıyor.

Binfikir Oyuncuları davet edildiği Uluslararası Doğa Koleji Tiyatro Festivali kapsamında 13-16 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’a gidecek ve 14 Mayıs tarihinde saat 14:00 ve 19:30’da Acarkent Doğa Kolejin’de “Saint Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen Kız” oyununu sahneleyecek. Binfikir oyuncularının İstanbul 2010 Avrupa Kültür  Başkenti etkinliklerinden bazılarına katılması ve İstanbul’da kültürel bir şehir turu yapması planlanıyor. Çokkültürlü İstanbul’un, yıllardır içice yaşayan  farklı din ve kültürlerden olusan kent sakinleri ile hoşgörü konusunda da önemli bir merkez olduğu Avrupalı Türk gençlerine ve cocuklarina gösterilecek. “Avrupalılık” ortak paydası İstanbul örneği üzerinden katılımcılara anlatılacak ve Türk kültürünün Avrupa kültürü içindeki önemi vurgulanacak.

Binfikir Oyunculari Istanbul turnesine 11 minik oyuncu (6-12 yas arası), 13 yetişkin oyuncu olmak üzere toplam 30 kişi ile gidiyor

OYUNLA İLGİLİ BİLGİ

Oyun sahnelendiği kente göre ya Flamanca ya Fransızca ya da Flamanca ve Fransızca üstyazılı olarak sunuluyor. Müzikli danslı çocuk oyununda Anadolu´nun çıkardığı ve çocukların kahramanı olan iki ayrı kişiliğin diyalogları sayesinde çocuklara eğlendirici ve güldürücü bir şekilde iki ayrı din ve kültürden insanın hoşgörü felsefesi anlatılıyor. Oyunda Anadolu felsefesini sevimli bir şekilde ve çocukların anlayabileceği sade bir dille anlatan şarkılara minik oyuncular dansları ile eşlik ederken, tiyatroseverler Nasrettin Hoca ile Saint Nicolas´nın yüzyıllar sonra sahnede buluşup birlikte rap yaparak yeni kuşaklara ulaşmaya çalışmasına da tanık oluyorlar.

Oyunda para kazanmaya ve çok çalışmaya odaklı günümüzün yaşam biçimine  tepkisini gülmeyerek gösteren bir küçük kızı tekrar eski mutlu haline döndürmeye çalışan Saint Nicolas, meddah ve beceriksiz komik sihirbaz´ın da aralarında olduğu herkesten yardım ister ve küçük kız Selin´i güldürmeye çalışır.  Denemelerinden bir sonuç alamayan Saint Nicolas son çare olarak Anadolu´dan tanıdığı Nasrettin Hoca´yı çağırmaya karar verir. Öyle ya Selin´i dünyada güldürse güldürse Nasrettin Hoca güldürebilir!

“Saint Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen Kız” oyununda bir taraftan  hümanizm ve insan sevgisinin önemi vurgulanırken diğer taraftan günlük yaşam kaygısı ve yaşam mücadelesi içinde sevgimizin de boyut değiştirerek, o çarkın içindeki yöntemlerle ifade edildiği maddiyatçı yaşam biçimi ince bir dille eleştiriliyor. Oyun, farkına bile varmadan ruhunu gündelik yaşamın tüketim çılgınlığına kaptıran, ilgisini, sevgisini ve insana ait her türlü duygusunu maddi değerlerle ifade etmeye başlayan günümüzüm yaygın insan tipini de eleştiriyor.

MizahYazarı Erdinç Utku ve kızı Sinem´in yazdığı, Theater OnderHetVel yönetmeni ve 0090 Sanat Festival kooridnatörü Mesut Arslan´ın yönettiği oyun, Sibel Dinçer Koregrafisi ve Tanar Çatalpınar´ın özgün müzikleri ile ivme kazanıyor. Oyunun oykusu unlu cizer Gurcan gursel tarafindan Turkce-Flamanca ve Turkce-Fransizca olmak uzere iki ayri cizgi roman haline getirildi ve Belcika’daki Turk ve Belcikali cocuklara ulastirildi.

Binfikir Oyuncuları

Bir sosyalleşme projesi olan Binfikir, Ekim 2008´de Türk toplumunun Belçika´daki sosyal ve sanatsal hayatına kendi kimliğiyle katılımını sağlamak için “Herkes için Sanat” parolasıyla Tiyatro Okulu´nu açtı. 7´den 77´ye herkese açık olan okul´da Tiyatro tarihinin yanı sıra uygulamalı derslerle bedensel ve sözel iletişim, doğru konuşma ve sahneleme öğreniliyor.

İkinci ders yılına giren Binfikir Tiyatro Okulu´nda 26 büyük ve 19 çocuk olmak üzere 45 kişi her Pazar ders görüyor.

Tiyatro Okulu´nun kurulmasıyla birlikte oluşturulan Binfikir Oyuncuları, sanatı sokağa, sokağı sanata taşımak felsefesiyle ilk oyunları olan Saint Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen Kız´ı Mayıs ayından beri Belçika´nın dört bir yanında sergiliyor.

Haber Binfikir‘den yararlanılarak yapılmıştır.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.