Şermola Performans Sahnesi Seyirciye Açıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(DestAR Tiyatro, ‘Reşê Şevê’ oyunu ile Şermola Performans Sahnesi’ni açtı. Açılışta bulunan Deneysel Sahne üyesi Hüseyin Erdoğdu izlenimlerini kaleme aldı.)

Mirza Metin ve Berfin Zenderlioğlu öncülüğünde 2008’de kurulan DestAR Tiyatro, 27 Nisan’da ‘Reşê Şevê’ oyunu ile Şermola Performans Sahnesi’ni seyircilere açtı.

Yaklaşık iki ay önce İstiklal cad. İmam Adnan-Nane sk. no: 5 kat: 2 Beyoğlu adresinde kiralanan mekanı bir tiyatro sahnesine çevirmiş DestAR Tiyatro Topluluğu. Oyun başlamadan yirmi dakika önce mekana vardığımızda, topluluk üyelerinin yaşadıkları heyecanı gözlemlemek zor değildi. Çoğunluğu TTB üyelerinin oluşturduğu seyirciler yerlerini aldığında mekan dolmuş, saat de 20:00 yi bulmuştu.

Oyun grubun deyimi ile “eril bir kurgu üzerine kurulmuş dişil bir hikaye” yi anlatıyordu. Yaklaşık 75 dakika süren oyun oldukça başarılı geçti. Kürtçe bilmeyenler oyunu izlerken, Kürtçe bilenlerin yanlarındaki arkadaşlarına tercümanlık ettikleri görüldü.

Topluluk oyun sonrası yaptığı açıklamada sahneye ‘Şermola’ ismini Suriye’de genelde delilerin yaşadığı bir kasabadan esinlenerek koyduklarını söylediler. Sahneye böyle bir isim yakıştırmalarında pek haksız değiller. Çünkü üyelerinin çoğu ya işsiz ya da yarı zamanlı bir işte çalışıyorlar. Bu şartlarda, Beyoğlu’nda bir mekan açmak ve önlerine de Kürt ve Türkiye Tiyatrosuna renk ve güç katmak gibi bir hedef koymak, ancak Şermolalıların yapacağı türden bir delilikti. Ne diyelim darısı imkansızlıktan dert yanan tüm tiyatro gruplarının başına.

2010 İstanbul Amatör Tiyatro Günleri’nde (İATG) oynamak için talepte bulunan grup kurucularından Mirza ile görüşmek için randevulaşmış ve mekanı ilk kiralandığı günlerde inşaat halindeyken görme fırsatımız olmuştu. Açıkçası kendi yağıyla kavrulan, kısıtlı imkanlarla varolmaya çalışan grubun mekanı bu kadar güzel toparlayacağını beklemiyorduk. Oyun sonrasında mekanın kafeye çevrilmiş olan kısmında çaylarımızı içtikten sonra, DestAR Tiyatro ile 2 Mayıs’da başlayacak İATG’de yeniden buluşmak üzere vedalaştık.

Hüseyin Erdoğdu / Deneysel Sahne

Paylaş.

Yanıtla