Vergi Krizini Aşamazsam Türkiye’den Giderim

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dünyanın sayılı dans topluluklarından Anadolu Ateşi, ‘Eğlence Vergisi’nden mustarip. ‘Sanat topluluğu’ olarak Kültür Bakanlığı ve belediyelerin aldığı bu vergiden muaf olduklarını söyleyen Mustafa Erdoğan, 1,2 milyon TL’yi bulan cezaların iptali için onlarca dava açtı. Erdoğan, davaları kaybetmeleri durumunda, “İflas bayrağını çekerim ve Türkiye’de bu işi yapmam. Yurtdışından gelen teklifleri değerlendiririm.” diyor.

Türkiye’nin kültür ve tanıtım elçisi Anadolu Ateşi Gösteri ve Dans Topluluğu’nun başı vergilerle dertte. 2001 yılından bu yana 80 ülkede 3 bin gösteri yapan ve 20 milyon izleyiciye ulaşan topluluk, Kültür Bakanlığı ve belediyelerin ‘Eğlence Vergisi’ adı altında kestiği cezalardan şikâyetçi. ‘Sanat topluluğu’ olarak değerlendirilen ve tiyatro, opera, ortaoyunu gibi vergiden muaf tutulan gösteriler kapsamına alınan gruba bugüne kadar kesilen ceza miktarı 1 milyon 200 TL’yi buldu. Topluluk, 3 yıldır belediyelere karşı açtığı 13 iptal davası ile boğuşuyor. Gösteri yaptıkları hiçbir ülkede böyle bir uygulamayla karşılaşmadıklarını belirten topluluğun Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, yaptıkları işin dünyada ‘dans tiyatrosu’ olarak tarif edildiğini ifade ediyor. Ellerinde belgeleri, bakanlık yazısı olduğunu kaydeden Erdoğan, “Popüler olmamız, çok zengin olduğumuz anlamına gelmiyor. Maaş veremediğimiz dönemler var. Sürekli gösteri yapmak zorundayız ki sistem yürüsün. Davaydı, cezaydı darbe yersek toparlanmamız mümkün olmayabilir.” diyor.

Türkiye’de başını cezalardan kaldıramayan Anadolu Ateşi’ne yurtdışından teklif yağıyor. Hollanda, Almanya, Belçika, Mısır, gösteri hazırlaması için topluluğu ülkelerine davet ediyor. Davaların aleyhlerinde sonuçlanması halinde cezayı ödeme güçlerinin olmadığını söyleyen Mustafa Erdoğan, “İflas bayrağını çekerim ve Türkiye’de bu işi yapmam. Yurtdışından gelen teklifleri değerlendiririm.” diye konuşuyor.

Anadolu Ateşi’ne Aspendos Antik Tiyatrosu’nda yaptığı gösterilerle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 15’e yakın ceza kesildi. Topluluk, toplamda 500 bin TL’yi buluna tutarın iptali için mücadele veriyor. Grubun başını ağrıtan sadece bakanlık değil. Antalya Side ve Belkıs belediyelerinin kestiği 700 bin TL’lik Eğlence Vergisi de Anadolu Ateşi’ni bunaltmış durumda. Bugüne kadar cezalarla ilgili hiçbir açıklama yapmadığını ancak sabrının taştığını dile getiren Erdoğan, el üstünde tutulmaları gerekirken karşılaştıkları muameleyi görünce, “Kim için bu işi yapıyoruz?” diye kendine sorduğunu ifade ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a birkaç kez açılan davalarla ilgili bilgi verdiğini fakat sonuç alamadığını aktaran Erdoğan şunları söylüyor: “Biz bakanlıkta genel olarak seviliriz. Fakat birkaç yerde sıkıntı var. Israrla dava takibi yapanlar oluyor. Yurtdışında işi olan bir bakanlığın bizi sevmemesi mümkün değil. Dışarıda neler yaptığımızı bildikleri için saygı duyuyorlar. Bakanlığın ekstra ilgi göstermesi gerekir. Bin 500 civarında devlet sanatçısı var. Fiilen onların yapması gereken faaliyetleri yapıyoruz. Bizim doğal dayanışmacımız olması gereken bu kesim çok memnun görünmüyor.”

‘Otopark bizim ama parayı belediye alıyor’

Anadolu Ateşi’ne sıkıntı yaşatan diğer kurum belediyeler. Topluluk 2006’dan bu yana nisan ve kasım aylarında sahne alıyor. İlkin Aspendos’ta gösteri yapan topluluk, iki yıldır Belkıs sınırları içindeki kendi yerini kullanıyor. Haftanın iki günü 4 bin 500 turiste gösteri sunan topluluk, eğlence vergilerinden başını kaldıramıyor. Antalya ekonomisine her gösteride 300 bin Euro’luk katkı sağladıklarına değinen Mustafa Erdoğan, durumun çarpıklığını şu sözlerle dile getiriyor: “Tuvaleti işletiyorlar, büfeyi ben verdim. Girişte her araçtan 10 TL alınıyor. Otopark bizim, parayı belediye alıyor. Onlara belli sayıda bilet de veriyoruz.”

Maliye’ye göre vergiden muaf

Belediyeler, Gelirler Kanunu’nun 17. maddesine göre Eğlence Vergisi alabiliyor. Ancak aynı kanunun 20. maddesinin I bendinde tiyatro, opera ve ortaoyunu gibi gösteriler, bu vergiden muaf tutuluyor. Maliye Bakanlığı’nın 17 Ekim 2008 tarihli yazısına göre Anadolu Ateşi, bu kapsamda. Belkıs Belediye Başkanı Remzi Yıldız ise Anadolu Ateşi’nin yüzde 10 Eğlence Vergisi’ne tabi olduğu görüşünde. Büfe, otopark ve tuvaletleri işlettikleri yönündeki iddiaya da, “Otoparkı bizim işletmemiz lazım. Belediyeye önceki dönemde her ay 100-150 bilet vermişler. Onları benden öncekiler satmış. Ben gelince bileti kaldırdım.” cevabını veriyor.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.