Sinopale: Sinop Bir Kez Daha Sanatla Doldu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

3. Sinop bienali “Sinopale”, 4 Ağustos’ta başladı; 4 Eylül’de sona erecek. Bu yılın teması “gizli anılar, kayıp izler”. Sanatçıların kent halkının katılımıyla ürettikleri işler Sinop’un farklı mekanlarında yer alıyor. Hülya Karakaş’ın Sinoplu kadınlarla 12 Eylül üzerine tiyatro çalışması 22 Ağustos’ta.

Kavramsal çerçevesi “Gizli Anılar, Kayıp İzler” olarak belirlenen 3. Sinop Bienali “Sinopale”, Türkiye ve Türkiye dışından sanatçıların katılımlarıyla gerçekleştiriliyor.

4 Ağustos’ta Çocuk Sanat Eğitimcileri Atölyesi’yle başlayan ve 4 Eylül’de sona erecek olan bienal süresince, sanatçıların şehirden etkilenerek ya da şehir halkının katılımıyla ürettikleri işler Sinop Hapishanesi, Lonca Kapısı, Rıza Nur Kütüphanesi, Pervane Medresesi gibi alanlarda izleyicilerle paylaşılıyor.

14 Ağustos’ta Tarihi Sinop Hapishanesi’nde açılışı yapılan ana sergide yer alan: “Anı Yetiştirmek”, “Aynaların Şarkıları”, “Otel: Evden uzak bir evdir” , “Sıtkı Kösemen’in Fotoğraf Çalışmaları” başlıklı sunumlar yapıldı ve  Lonca Kapısı’nda “Çocuk Sergisi” açıldı.

15 Ağustos’ta Dr. Rıza Nur Halk Kütüphanesi’nde; “Geçici Olarak Rafa Kaldırıldı” , Sinoplu karikatür sanatçısı Seyit Saatçi’nin karikatür ve hayata dair görüntülerini içeren “Masa Projesi” ile Sinop doğumlu tonmeister Engin Aksan’ın kayıtlarını içeren CD’lerden oluşan ‘Sesin İzi’ sergileri açıldı.

17-18 Ağustos’ta da Ziya Azazi’nin “Ember” ve “Kor/Ateşin içinde Tutsak” adlı dans performansları Sinopale çerçevesinde gerçekleştirildi.

Sırada, Hülya Karakaş’ın Sinoplu kadınlarla yaptığı “Kaybolmak” adlı tiyatro gösterisi var.

12 Eylül ve kadınlar

Hülya Karakaş bu çalışmayla ilgili şunları söylüyor:

* 12 Eylül 1980 darbesinin toplumdaki etkilerini en çok kadınlar hissetti. En çok kadınlar ağladı; en çok kadınların yürekleri yandı . Göz altında kayıplarda kocalarını, kardeşlerini, sevgililerini, arkadaşlarını aradılar aylarca. Çocuklarını babasız büyüttüler, evlerine, ocaklarına ateş düştü. Ateş ülkeyi yaktığından daha çok yaktı kadınları.

* 12 Eylül 1980 darbesi 30 yıl sonra ancak konuşulmaya başlandı. Üstü kapalı da olsa insanlar acılarını yeni yeni atmaya başladılar. Dönemin kara örtüsü şimdi aralanmaya başlandı…”

* 3.Sinop Bienali nin “Saklı Anılar” temasıyla örtüşen bu performansı, yörede yaşayan kadınlarla anlatmak, birlikte çalışıp üretmek heyecan vericiydi. Sinop’un suyla çevrili bir ada olduğu düşünüldüğünde, adayı bekleyen erkekler gidince onları bekleyen ve arayan kadınların acılarını suya akıtmalarını izleyeceğiz.

Karakaş’ın çalışması 22 Ağustos Pazar akşamı saat 21:30’da Sinop Cezaevi’nin karşısında bulunan Lonca Kapısı’nda izleyicilerle buluşacak.

Bianet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.