Mardin Tiyatro Festivaline Hazırlanıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

5-12 Kasım 2010 tarihleri arasında Mardin Valiliğince düzenlenen 2. Ulusal Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatroları festivali; gösteriler, panelller, söyleşiler, atölye çalışmalarıyla adından çok söz ettirecek.

Kültür veTurizm Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü nün desteklediği, bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan festivalin açılışı; 8 Kasım 2010 tarihinde usta oyuncu, tiyatronun duayenlerinden Yıldız Kenter in “Kraliçe Lear ” adlı oyunuyla gerçekleştirilecek.

Festival de 37 gösterinin yanı sıra, çeşitli konu başlıklı 14 atölye çalışması, söyleşiler ve panellerle birlikte toplam; 53 etkinlik düzenlenecek. Etkinlikler çoğunlukla Mardin Merkez de olmakla beraber, bazı oyunlar Kızıltepe, Nusaybin ve Midyat ilçelerinde gösterime sunulacak.

2. Ulusal Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatroları festivali ile ilgili olarak yetkililer şu açıklamada bulundular:

“Geçen yıl; sosyal bir varlık olan biz insanlar için yerleşik kültürlerin yoğun ve örnek bir şekilde etkileşim içinde yaşadığı bu topraklarda; sağlıklı iletişim kurabilme, anlayabilme, anlatabilme ve anlaşılabilme süreci içinde tiyatronun yaşamsal önemini vurgulayarak sizlere “merhaba ” demiştik.

Bu festivalimizde özellikle; tiyatronun önemli bir iletişim aracı olduğunu, anlama, anlatma anlaşılma süreci içinde, “empatik ” iletişim yaratacak bir disiplin olarak gördüğümüzü vurgulamak istiyoruz. Tiyatro soyut, anlaşılmaz, eğlencelik bir şey değil aksine, bireyin kimlik gelişimine “empati kurabilme ” becerisine, kendini doğru ifade edebilme becerisine katkıda bulunan, yaşadığımız olay ve durumlarla ilgili sebep sonuç ilişkisi kurabilmeye, çözümleme yapabilmeye olanak veren somut bir şeydir. Tiyatro, anlatmak istediğini didaktik olmayan bir yolla, eğlenceli bir metodla anlatır ve benimsetir.

Uygarlıkların buluştuğu bu güzide şehirde, bu yıl yine profesyonel tiyatro grupları, nitelikli tiyatro oyunları ve yaşamın iyi, güzel ve doğrusuyla Mardin de yaşamakta olan çocuk ve gençleri buluşturmaya, devam ediyoruz; hepsi istediğini söylesin, sorsun; zamanı yorumlasın, zihnindekileri çoğaltsın, içindekileri paylaşsın diye.

Bu yıl festivalimizde yurtdışından konuklarımız da olacak. Festival süresince; ANKARA DEVLET TİYATROSU “NARNİA GÜNLÜKLERİ” , Danimarka “BATİDA ” tiyatro grubu “OVERTURE ” , ANATOLYA Sokak Oyuncuları “BİR İSTANBUL HATIRASI”, Polonya ANDERSON THEATER “ARI MAYA” ve “SİNBAD” olmak üzere iki oyunla, TİYATRO TEMPO “UÇMAK ÖZGÜRLÜKTÜR ” , Bulgaristan STATE PUPPET THEATER DORAGABE ” HAVLAMAYI BİLMEYEN KÖPEK ” BOĞAZİÇİ GÖSTERİ SANATLARI TOPLULUĞU “ÜSTAT SHAKESPEARE “ , “ALPAY EKLER TİYATROSU”, “KARAGÖZ GELİN OLUYOR ” ve “PLAJ BEKÇİSİ ” adlı iki oyunla, UÇAN ELLER “GÜN IŞINI ” , ÇİZGİ TİYATRO “ÇİZMELİ KEDİ ” Makedonya DRAMSKİ TİYATROSU “RAGE ” , TERAKKİ OYUNCULARI “AKLAYICILAR KONGRESİ ” , EFSANE WE TOPLULUĞU “DERWEŞ İLE ADULE ” adlı oyunlar Mardinli çocukların, gençlerin ve tüm tiyatrosever seyircilerin beğenisine sunulacak.

Turizm Haberleri

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.