ENKA Kültür Sanat Etkinlikleri’nde “Profesyonel”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – 2 Kasım – 14 Aralık 2010 tarihleri arasında düzenlenen 22. ENKA Kültür Sanat Kış Etkinlikleri kapsamında, 8 Kasım Pazartesi akşamı Devlet Tiyatrosu’nun bu sezon sahnelediği “Profesyonel” isimli oyun seyirci ile buluştu. Başrollerini Yetkin Dikinciler ve Bülent Emin Yarar’ın paylaştığı, yönetmenliğini Işıl Kasapoğlu’nun yaptığı oyuna seyircinin yoğun ilgisi vardı. Sırp yazar Duşan Kovaçevic, Yugoslavya’daki büyük dönüşümden önceki ve sonraki toplumsal-politik yaşamı, bir entelektüelin yaşam öyküsü vasıtasıyla seyirciye aktarıyor. 40 yaşlarında bir edebiyat adamı, bir sekreter ve bir gizli polisin hikayesinin bir yayınevinde kesiştiği oyun tek perde olarak sergileniyor.

Başar Sabuncu ve Bilge Emin’in ortak çevirdiği metnin hikayesi seyirciye mizahi anlar vadeden ilgi çekici bir konu içeriyor. Hayatı boyunca kendisini takip eden sivil polis ile karşılan edebiyatçı, kendisine çok uzak sandığı bu adamın hayatı ile ilgili bildiği ayrıntıları öğrendikçe şaşkınlığa uğruyor. Yer yer dramatik anların da yaşandığı bu karşılaşmada farklı üslupların kullanılması oyunu zenginleştiren etmenlerden. Bunların dışında oyun devrim öncesi ve sonrası Yugoslavyasının koşullarını tarif etmekte yetersiz kalıyor. Bu durum oyunun söylemek istedikleri ve bugüne ne ölçüde gönderme yaptığı konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Yaklaşık 100 dakika süren oyunun neredeyse tamamında sivil polisi canlandıran Bülent Emin Yarar ve orta yaşlı bir edebiyatçıyı canlandıran Yetkin Dikinciler sahne üzerinde kalıyor. Oyun aynı odada ve iki kişinin hikayesi üzerinden ilerlemesine rağmen baştan sona takip ediliyor ve seyircinin ilgisini hiç kaybetmiyor. Bunda özellikle oyunun ilk yarısından sonra yüksek performans sergileyen Bülent Emin Yarar’ın payı büyük. Yetkin Dikinciler ise izlemeye alışkın olduğumuz yalın ve yer yer mizahi üslubuyla ortalamının üzerinde bir oyunculuk ile seyirci karşına çıkıyor.

Senem Han / Mimesis

Paylaş.

Yanıtla