Bu ‘Düğün’e Herkes Davetli

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oyunculardan teknik ekibe kadar tüm kadrosu kadınlardan oluşan oyun; kadınların hem mağdur, hem de fail oldukları ataerkil sistemi ve içselleştirilerek sürekli yeniden üretilen şiddeti tiyatro sahnesine taşıyor.

Kadınları, kadınların güçlerini, güçsüzlüklerini, zorluklarla karşılaştıklarında bunları çözme yöntemlerini, kadınlık hallerini anlatan bir oyun olan “Düğün”; toplumda “kadın” olmanın çeşitli sıkıntılarını yaşamış, farklı köken ve yaşlardan dört kadının,  Tilbe Saran, Ayşe Bayramoğlu, Evren Ercan ve Eda Çatalçam’ın bir araya gelerek ortak dertlerine dair bir farkındalık yaratma çabasından doğdu. Tilbe Saran’ın ilk yönetmenlik denemesi olan “Düğün”ü, “Tiyatro 2010 Ödülleri”nde “Yılın Yazarı” ödülü kazanan Ayşe Bayramoğlu kaleme alırken; oyunculardan teknik ekibe herkesin de metne farklı katkıları oldu.

Oyunda; Türkiye’nin en önemli kadın oyuncularından Güler Ökten, Zerrin Sümer, Tilbe Saran ve Şebnem Sönmez ile genç oyuncular Eda Çatalçam, Evren Ercan, Serpil Göral ve Maria Akgüllü rol alıyor.

Ataerkil sistemde var olmaya çalışan kadınların, şiddetin uygulayıcısı haline gelerek içselleştirilen ve dile yerleşen şiddeti yeniden üretmelerini konu alan “Düğün”; aile yadigârı bir köşkün mutfağında bir düğün hazırlığı ile açılıyor. Gelin, gelinin annesi, anneannesi, en yakın arkadaşı, damadın annesi, damadın ablası, evin emektar yardımcısı ve düğün için ayarlanmış bir yardımcı kızın bulunduğu mutfak; oyun ilerledikçe her iki ailenin de sırlarının duyulmaya başlandığı, yıllardır görülmemiş hesapların açıldığı bir mekâna dönüşür. Birbirlerinden hiçbir farkları olmadığını anlayan sekiz kadın; bir sebeple “mağdur”, bir başka sebeple “fail”, ama aslında eril dünyada birer “kurban” olduklarını görürler.

Prömiyeri 5 Nisan’da gerçekleşen “Düğün”; 26 Nisan 2011, Salı akşamı Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde, 27 Nisan 2011, Çarşamba akşamı ise Kenter Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Saat 20:30’da başlayacak oyunlara ait biletler, Biletix’ten ve oyunun sahneleneceği salonların gişelerinden temin edilebilir.

Hürriyet

Paylaş.

Yanıtla