5. Türkiye Tiyatrolar Buluşmasının Ardından

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kemal Oruç

İzmir’in Dikili ilçesinde, Türkiye Tiyatrolar Birliği tarafından, 11- 14 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen, 5. Türkiye Tiyatro Buluşması’na katıldım.

Henüz yazının başında bu büyük buluşmayı tertipleyen Türkiye Tiyatrolar Birliği ve Yenikapı Tiyatrosu’nun tüm emekçilerine, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’e, buluşmaya katılan tüm panelistlere ve özellikle Orçun Masatçı’ya teşekkür etmeyi bir borç bilirim.

Dört gün süren buluşmaya yüzlerce kişi katıldı. Farklı illerden gelen yirmi iki tiyatro ekibi, bireysel katılanlar ve ada halkıyla birlikte buluşma büyük bir paylaşım ve dostluk ortamında gerçekleşti.

Oyunculuk, öğretmenler için yaratıcı drama, sinema ve vücut oyunculuğu atölyeleri yapıldı; bu atölyelerden yüzlerce kişinin yararlanması sağlandı.

Şahsen katıldığım oyunculuk atölyesini değerlendirirsem: Dört gün boyunca ders süresinin de gönüllü olarak dışına çıkıp büyük bir özveri ve hiç azalmayan performansıyla oyunculuk atölyesini yöneten Erhan Gökgücü’nün eğitmen tavrına hayran kaldığımı ve dolu dolu geçen bu atölyede Erhan Hoca’dan çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim.

Dört gün boyunca katılımcılara konaklama imkanı ve üç öğün yemek ücretsiz olarak sağlandı. İstanbul Şehir Tiyatroları’nın düzenlediği Genç Günler’de bile ekiplere verilen yemek sandviçten simite inmişken, Dikili’deki tiyatro buluşmasında sabah kahvaltı ve diğer iki öğünde de üçer çeşit ev yemeği verildi. Buluşmada de katılımcıların memnuniyeti için tüm detaylar düşünülmüştü.

Her akşamüzeri sokak oyunları, pantomim gösterileri, akşamları da sahnede katılımcı ekipler tarafından ikişer tiyatro oyunu sergilendi, her gece şiir dinletisi yapıldı. Adı barışla özdeşleşmiş Dikili halkı tüm etkinliklerde alanları tam kapasiteyle doldurdu. Hatta ilk gece oldukça soğuk geçmesine rağmen açık havada izlenilen iki oyunda da gösteri alanı tam doluydu. Hiç kimse üşüdü diye evine gitmedi. Çünkü biliyorlardı ki esen rüzgar sahnedeki sanatçıları teğet geçmiyor, çünkü biliyorlardı ki sanat zaten yeterince ısıtıyor içlerini. Dikili halkına ayrıca hayran oldum.

Paneller düzenlendi. Hem buluşmaya katılan tiyatro sanatçılarından hem de halktan katılım çok iyiydi. Hem panelistler hem de katılımcılar o kadar çok fikir ortaya attı ki, tüm paneller süresini aştı, bundan herkes memnun oldu.

Panel konuları:

–          Çocuk tiyatrosunun dünü bugünü

–          Sokak, estetik ve eleştiri

–          Tiyatro hayattır, kadına şiddete ve cinsiyetçiliğe karşıdır

–          Yerel yönetimler ve tiyatro ilişkileri

–          Tiyatro hayattır, özgürlüğünü arar

–          Tiyatro- seyirci ilişkileri

–          Tiyatro hayattır, doğanın ve insanın yanındadır

–          Tiyatro hayattır, barışın ve kardeşliğin yanındadır

Panellerde çok ciddi söyleşiler yapıldı. Öyle ki İstanbul’da sahneler kapatılmasın eylemlerine o sahneleri asıl kullananların bile katılmadığı, Nedim Saban’ın bir televizyon programına çıkıp: “Kıvanç Tatlıtuğ’u sahneye çıkaracaksın, salon dolar; hatta gün içinde birkaç kez salonu doldur boşalt bile yapabiliriz.” dediği bir dönemde, tiyatro buluşmasındaki panellerde tiyatroyla birlikte, gündem konuları, suyun önemi, HES’ler, halkların kardeşliği, sosyal projeler gibi konular konuşuldu, tartışıldı; üstelik bunlar halkla birlikte yapıldı.

Orada bulunan ekipler, Türkiye’nin dört bir yanında sadece sanatsal eylemlerde değil; barış ve kardeşliği, insan haklarını, emeği ve doğayı savunan eylemlerde aktif olarak yer almış ekiplerdi. Böyle güzel insanların bir araya gelip de ciddi konular üzerine söyleşiler yapmış olması gayet normal değil mi?

Yüzlerce kişinin katıldığı bir buluşmayı düzenli bir şekilde yürütmek elbette çok zor; ama bir kişinin bile şikayet ettiğini görmedim. Katılımcılara danışmanlık yapan ve buluşmadaki tüm işler için koşturan genç arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ederim. Her zaman güler yüzlü olan ve yaptığı işlerden mutlu olan bu arkadaşlar aynı zamanda tiyatronun içinde… Yukarıda bahsettiğim Kıvanç Tatlıtuğ’dan on tane yan yana koysalar yine de bu arkadaşlardan bir tanesi kadar bile olamaz!

Diğer bir taraftan, Dikili mutlaka görmeniz, vakit geçirmeniz gereken bir tatil beldesi. Katılımcılar dört gün boyunca hem mükemmel bilgiler paylaşıp hem de deniz kenarında iyi bir tatil yapmış oldu.

Bu tür etkinliklerin ülkemizin her yanına dağılmasını diliyor ve 6. buluşmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Sonsuz teşekkür ederim dostlarım.

Günleriniz aydın olsun sevgili düşünce dostları!

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Kemal Oruç

Yanıtla