Tiyatro Sezonu Açılıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Metin Boran

Ekim ayı yaklaşırken ödenekli ve özel tiyatrolar çalışmalarını hızlandırdılar. Devlet Tiyatroları bu sezon ilk dönem oyunları olarak 12 tanesi ilk defa sahnelenecek olan toplam 42 oyunla seyircisine merhaba diyecek. Devlet Tiyatroları, Haldun Taner’in “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı”, Haldun Dormen’in “Kantocu” oyunlarının yanı sıra Amerikalı Oyun Yazarı Tennessee Willams’ın Can Yücel çevirisi “Sırça Kümes”, Sophokles’den “Antigone”, Aristofanes’den Yücel Erten güncel yorumu ile “Barış”, Arthur Miller’dan “Bütün Oğullarım” gibi klasik oyunlarla sezonu açıyor. İstanbul Şehir Tiyatroları önceki sezon gösterime giren oyunların yanı sıra bu yıl Shakespeare’in “Kral Lear”ını Yiğit Sertdemir’in yorumu ile seyircisiyle buluşturacak. Şehir Tiyatroları’nın bir diğer iddialı oyunu ise Orhan Alkaya’nın yönettiği “Rosenbergler Ölmemeli” adlı belgesel bir oyun. Devlet Tiyatroları ve Şehir Tiyatroları’nı daha kapsamlı bir yazıda değerlendirmek üzere haftaya bırakarak, bu hafta İstanbul’da düzenli sahne alan topluluklara kısaca bir göz atalım.

Oyun Atölyesi, önceki yıllarda kapalı gişe oynayan “Testosteron” adlı oyunun yanı sıra halen provalarına devam ettikleri Fransız Oyun Yazarı Eric- Emmanuel Schmitt’in “Don Juan’ın Gecesi” adlı oyununu ekim ayının ilk haftasında seyirciyle buluşturacak. Oyun Atölyesi bu sezon ayrıca W. Shakespeare’in “Antonius ve Kleopatra” adlı oyununu Londra Olimpiyatları için hazırlayacak.

Tiyatro Pera bu sezon iki yeni oyunla perde diyecek. Pera’nın ilk oyunu Nesrin Kazankaya’nın yazdığı ve aynı zaman da yönettiği “Kazaen” adlı oyun ve diğeri ise İstanbul Tiyatro Festivali’ne hazırlayacakları bir mübadele öyküsünün anlatıldığı “Ah Simirnam, Güzel İzmir’im” adlı oyun. Tiyatro Pera bu sezon aynı zamanda önceki yıllarda ilgi ile izlenen oyunları “Vanya Dayı”, “Rahat Yaşamaya Övgü”, “Şerefe Hatıralar”, “Bir Dönüşün Beşlemesi” adlı oyunlarının gösterimine devam edecek.

Murat Daltaban’nın yönetmenliğinde çalışmalarını sürdüren ve avangard sahnelemeleri ile son yılların gözde bir topluluğu olan Dot, bu sezon “Orphans/Öksüzler” adlı oyunu Tuğrul Tülek’in rejisi ile sahneye taşıyacak.

Bu yıl 20. yılını kutlayan Tiyatro Kare geçtiğimiz yıl oynanan, Zülfü Livaneli’nin romanından uyarlaması yapılan “Leyla’nın Evi” adlı oyunla sezona devam edecek. Tiyatro Kare bu sezon hazırlıklarını yaptıkları üç faklı oyunla da repertuarını genişletecek.

Altıdan Sonra Tiyatro bu sezon kendi mekanları olan Kumbaracı50 de “Gece Hikayeleri” projesi kapsamında yeni bir gösterim saati ve sahneleme konsepti ile çalışmalarını yürütecek ve bu proje kapsamında ilk olarak Yiğit Sertdemir’in yazdığı “Dertsiz Oyun” adlı oyunu sahneleyecek.

Dostlar Tiyatrosu Genco Erkal’ın derlediği ve oynadığı “Nereye Gidiyoruz” oyunu ile sezona merhaba diyecek.

Talimhane Tiyatrosu geçen yıl sezon sonunda sahnelemeye başladıkları Mehmet Ergen’in yönettiği bir Türkiye uyarlaması olan “Önce Bir Boşluk Oluştu Sen Gidince” adlı oyunun gösterimine devam edecek.

Geçtiğimiz sezon çalışmalarını kiraladıkları Maya Sahnesi’nde sürdürmeye başlayan BGST- Tiyatro Boğaziçi, sezonun repertuarı en kalabalık topluluğu olarak karşımıza çıkıyor. Topluluk bu sezon “Yeni Bir hayat İçin”, “Moliere Efendi”, “Gülüşün Güller Açsın”, “Bir Kadın Uyanıyor”, “Otobüs”, “Selam Sana Shakespeare” ve “Şirket Hikayeleri” adlı oyunları sahneleyecek. Tiyatro Boğaziçi’nin bu sezon hazırladığı yeni oyun ise Kasım ayında seyirci ile buluşacak.

Berkun Oya ve arkadaşları tarafından kurulan “Krek Tiyatro”da geçtiğimiz yıl kapalı gişe oynayan “Güzel Şeyler Bizim Tarafta ve “Bayrak” bu yıl da sahnelenmeye devam edecek. Topluluk yeni oyun çalışmalarını da sürdürüyor.

Kadıköy’de bu yıl açılan “Akla Kara Tiyatrosu” kendi mekanlarında Haldun Dormen’in süpervizörlüğünde Ray Cooney’in “Tom Dick ve Harry” adlı oyununu Türkiye de ilk defa sahneleyerek seyirciye farklı bir komedi ile merhaba diyecekler.

Evrensel

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Metin Boran

Yanıtla