Yeni İBBŞT Yönetmeliği Neyi Değiştiriyor?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Tiyatro camiası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda büyük değişimlerin sinyalini veren yeni yönetmeliği tartışıyor. Yönetmelik, Genel Sanat Yönetmeni’nin birçok yetki ve sorumluluğunun Tiyatro Müdürü’ne devredilmesi ile dikkat çekiyor. Bu değişiklikle, İBBŞT’nin biri belediye, diğeri de tiyatro olmak üzere iki ayaklı olan kurumsal yapılanması tek bir yapının, yani Müdürlüğün bünyesinde toplanıyor. Ayrıca yeni yönetmelikte Müdürlüğe, son dönemlerde İBBŞT’ye yöneltilen eleştirilere hak verircesine, “toplumda sanatı ve estetik duyguları geliştirmek, tiyatronun kuruluş gayesinden sapmadan günümüz insanına vereceği sanat hizmetinde toplumun genel etik değerlerine özen gösterilmesini sağlamak” gibi sorumluluklar atfediliyor. İBBŞT sanatçılarından ve destekçilerinden oluşan bir grup bugün bir basın açıklaması gerçekleştirmek üzere Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde bir araya geliyor.

İBBŞT üyesi sanatçılardan edinilen bilgilere göre yeni yönetmeliğin en önemli değişikliği, Yönetim Kurulu’nun başkanlığını artık Kültür Daire Başkanı’nın, eğer o yoksa Tiyatro Müdürü’nün yapması olarak belirtiliyor. Bu durumun, Genel Sanat Yönetmeni’nin önemini yitirmesine neden olduğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca, yeni yönetmelikte Edebi Kurul olarak geçen eski Repertuar Kurulu’nda artık İBBŞT kadrolarından seçilen iki üyenin yer almayacağının da altı çiziliyor. İBBŞT sanatçıları, oyun seçiminin bürokratlar tarafından yapıldığı yeni bir tiyatro modeliyle karşı karşıya olunduğunu belirtiyor.

Mimesis Portal olarak, eski ve yeni yönetmelikleri inceleyerek yaptığımız bir karşılaştırmayı siz değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Eski Yönetmelik Yeni Yönetmelik
Müdürlük İdari işleri yürütmek için kurulmuş bir birim olarak işliyor. Temelde Tiyatro ile Belediye arasındaki ilişkileri organize etmekle görevli. Müdürlüğün yetki alanı  “toplumun genel etik değerlerine özen gösterilmesini sağlamak” ile başlayan ve tiyatro eserlerinin sahnelenmesinden festival düzenlenmesine kadar varan bir yelpaze genişletiliyor.
Sanat Çalışmaları Genel Sanat Yönetmeni ve Yönetim Kurulu sorumlu. Müdürlük ve Yönetim Kurulu sorumlu.
Yönetim Kurulu Genel Sanat Yönetmeni, Tiyatro Müdürü, 3 İBBŞT sanatçısı, 2 belediye meclisi üyesinden oluşur. Genel Sanat Yönetmeni, Tiyatro Müdürü, Daire Başkanı, Daire Genel Sekreter Yardımcısı, iki Müdürlük memuru ve bir meclis üyesinden oluşur.
Genel Sanat Yönetmeni başkanlık eder. Olmadığı durumlarda kıdemli bir İBBŞT sanatçısı başkanlık eder. Daire Başkanı başkanlık eder. Olmadığı durumlarda Genel Sekreter Yardımcısı başkanlık eder.
Repertuar Kurulu (Yeni yönetmelikte Edebi Kurul) Yönetim Kurulu’na o sene sahnelenecek oyunların seçiminde önerilerde bulunur. O sene sahnelenecek oyunları belirler ve Genel Sanat Yönetmeni bu oyunlar arasından bir repertuar oluşturur.
Genel Sanat Yönetmeni başkanlık eder. Daire Başkanı başkanlık eder.
Meslek örgütleri, üniversiteler, İBBŞT sanatçıları tarafından önerilen isimler arasından Belediye Başkanınca seçilen 4 kişi, Tiyatro Yazarı, çevirmen araştırmacı ya da eleştirmenler arasından Belediye Başkanınca belirlenen 1 kişi, Daire Başkanı ve
Genel Sanat Yönetmeninden oluşur.
Genel Sanat Yönetmeni, Tiyatro Müdürü, Daire Başkanı, bir Müdürlük memuru ve Belediye Başkanı tarafından belirlenen, kültür sanat çalışmalarıyla tanınmış veya meslek örgütlerine mensup veya basın mensubu üç kişiden oluşur.
Disiplin Kurulu Belediye Başkanının tayin edeceği Şehir Tiyatrolarında kesintisiz en az 15 yıl sanatçı olarak hizmet vermiş 2 sanatçı, teftiş heyeti Müdürlüğü müfettişlerinden 1 müfettiş, Hukuk İşleri Müdürlüğünden 1 Hukukçu ile Disiplin Kurulu Başkanı olmak üzere 5 üyeden oluşur. Genel Sekreter Yardımcısı, Belediye Başkanı tarafından belirlenen, Şehir Tiyatrolarında kesintisiz en az 10 yıl sanatçı olarak hizmet vermiş 2 sanatçı, Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerinden 1 müfettiş ile Hukuk Müşavirliğinden 1 Hukukçu olmak üzere 5 üyeden oluşur.
Disiplin Kurulu Başkanı, Müdürlüğün bağlı olduğu Belediye Başkan Yardımcısıdır. Genel Sekreter Yardımcısı başkanlık eder.
Uyarı ve kınama cezaları Genel Sanat Yönetmeni veya Belediye Başkanı tarafından verilebilir. Uyarı ve Kınama cezaları Tiyatro Müdürü tarafından verilir. Sanatla ilgili bir cezanın mevzu bahis olması halinde, Genel Sanat Yönetmeninin görüşü 7 gün içinde alınır. GSY görüş bildirmezse Müdür re’sen karar verir.

Öykü Gürpınar & Fırat Kuyurtar / MİMESİS

Paylaş.

3 yorum

  1. Pingback: Tiyatrocular politik bir birlik olmadan kazanamayacaklar » Bilöker

  2. Mehmet Erkan HARMAN Tarih:

    Görünen köy klavuz istemez..yaptıkları yapacaklarının referansları işte hepimiz gördük yine şaşıramadık..
    İnsanlık anıtına Ucube diyen zihniyetin Temsil Sanatını kendisi için tehlike olarak görmesi gayet normal..
    Bir mücadele eylem planı olmalı..ya hep olalım ya da hiç ama istedikleri gibi ortası olmayalım

    anadolu’nun orta yerinden Selam Olsun..

  3. Murat Gür Tarih:

    Tüm sanat severleri, işçileri,işsizleri, memurları, oyuncuları, yazarları, rejisörleri ve daha kim varsa harakiri yapmaya davet edelim. Dantellerimizi, ipeklilerimizi, çaputlarımızı, abalarımızı da çıkaralım. Kabuklarımızdan soyunarak…

Yanıtla