Gece-Gündüz Demeden, SUSmadan Sanat

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Birçok sanatsal ve kültürel etkinliğe sahne olan Selamiçeşme Özgürlük Parkı, bu hafta gece-gündüz demeden devam eden Sanat Maratonu’na ev sahipliği yapıyor. Amatöründen profesyoneline, yaşlısından gencine, sanata gönül vermiş herkes sürekli devam eden etkinliklere katılıyor; tiyatro oyunlarını, şiir dinletilerini ve film gösterimlerini takip ediyor. İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları (İŞTİSAN) tarafından düzenlenen Sanat Maratonu, 16 Haziran Cumartesi günü başladı ve 22 Haziran gecesi son bulacak. Maraton, 24 saat aralıksız devam eden, dünyada bir benzeri daha olmayan bir sanat projesi olmanın yanında son dönemde hükümetin tiyatrolara yönelik politikalarına da bir söz söyleme gayreti taşıması ile dikkat çekiyor.

Gerek amatör, gerek profesyonel, gerek de ödenekli tiyatroların gönüllü olarak oyunlarını sergilediği, birçok sanatçının söyleşiler, atölye çalışmaları, müzik ve şiir dinletileri ile destek verdiği Maraton, ilgiyle takip ediliyor. İBBŞT oyuncularından Özgürefe Özyeşilpınar, Sanat Maratonunun beklediklerinden de yoğun bir ilgiyle karşılaştığını belirterek, “Son dönemde yaşanan olumsuzluklara, tatsız manzaraya karşı herkes elinden geldiğince güçlü bir biçimde tepkisini dile getiriyor. Çok duygulu anlar yaşatıyor.” diye ekliyor. Tiyatrolara yönelik müdahalelerin, sanatçıları ve sanatseverleri biraraya getirerek dayanışmaya teşvik ettiğini vurgulayan Özyeşilpınar, sürecin olumlu sonuçlanabileceğine dair umut taşıdığını da belirtiyor: “Ortak bir paydada buluşulabilir, bu kadar emeğin, bu kadar tepkinin ve bu kadar çabanın sonuçsuz kalmayacağını, bu kadar geniş bir halk desteğinin karşılığını bulacağını düşünüyorum. Bizler de bu ülkenin vatandaşıyız, bizler de halk için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.”

6 senedir İBBŞT’de ihale usulüyle oyunculuk yapan Özge Oneill, tiyatroya yönelik müdahaleyi değerlendirerek sanatçısına sahip çıkan değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu aktarıyor: “Emekleri boşa çıkaracak, sonu belli olmayan bir sistem yerine bize sahip çıkacak bir sistem istiyoruz. Böyle bir sistem özelleştirme ya da başka bir isimle tarif edilemez. Değişiklik olacaksa senelerdir emek veren insanları hiçe sayarak bu iş yapılmaz, bu insanlara hak ettiklerini vermeli.” Oneill, Sanat Maratonunun değişikliklere yönelik bir tepki olduğunu hatırlatarak, her ne olursa olsun tiyatronun devam ettiğini vurguluyor: “Gün geçiyor, yeni gün doğuyor, ama sanat her zaman devam ediyor.” Sanat Maratonunun ardından çalışmalarını nasıl sürdürecekleri sorusu üzerine Oneill, şu aşamada Bakanlar Kurulunun yapacağı açıklamayı beklediklerini açıkladı. 11 Haziranda yapılması beklenen açıklamanın 25 Hazirana ertelendiğini belirterek, açıklamadan sonra nasıl hareket edeceklerine karar vereceklerini aktardı. “Gün üzerinden hareket etmeye çalışıyoruz. Bizim amacımız, mesleğimizi yaparak hayatımızı idame ettirmek. Bakanlar Kurulundan çıkacak karar bunu engelleyecek olursa tepkimizi dile getiririz.”

Sanat Maratonunda bugün sahne alacaklar arasında Eskişehir Şehir Tiyatrolarının yanı sıra Cümbür Cemaat ve Teneke Trampet gibi müzik grupları da yer alıyor. Maratonun programına internet sayfasından ulaşılabiliyor.

MİMESİS / Öykü Gürpınar

Paylaş.

Yanıtla