Sanatçıların Tepki Maratonu Tam Gaz

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ödenekli tiyatroların sanatsal özerkliğini ve kamusal niteliğini değiştirmeye yönelik düzenlemelere itiraz eden tiyatrocular, İstanbul Kadıköy’deki Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda ‘Sanat Maratonu’ başlattılar. Geçtiğimiz cumartesi başlayan maratonda günün 24 saati devam eden etkinliklere ilgi büyük. Yarın son gün.

İstanbul Kadıköy’deki Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda 16 Haziran saat 17.00’de başladı Sanat Maratonu. Amaç, 24 saat durmadan sanat yapmaktı. Parktaki kullanılmayan bir havuzun üzeri kapatıldı, küçük bir sahne inşa edildi. Karşısındaki geniş alana seyirciler için sandalyeler, minderler yerleştirildi. Köşedeki büfe de onlara destek oldu, 24 saat hizmet veriyor. Tüm tiyatrocuların hedefi aynıydı; saat kaç olursa olsun, seyirci olmasa da 24 saat sanatlarını icra edeceklerdi. Öyle de yaptılar. Ve karşılarında gördükleri manzara, beklediklerinden çok daha farklı oldu.

Seyirci, gece gündüz demeden tiyatrocusuna, özgür tiyatroya sahip çıkıyor. Hem de her gün artan sayıyla. Salı akşamı 10.30’da parka gitmek için yola çıktığımızda 500 kişi izliyor duyumunu almıştık, vardığımızda saat çok daha geç olmasına rağmen sayı binleri aşmıştı.

ŞEHİR Tiyatroları oyuncusu ve organizasyon sözcüsü Aslı Öngören altı gündür yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Başlarken, bu kadar insan sabaha kadar kalmayabilir diyorduk ama seyirci inancımızı boşa çıkarmadı ve bize hep destek oluyor. İlk gece 100 kişiyle sabahladık. Bu sayı katlanarak çoğaldı. Gece kalanlar evlerine döndüğünde bu kez sabah sporuna çıkanları ağırlıyoruz. Onlarla beden atölyesi yapıyoruz. Saat 10.00’da da çocuklarla buluşuyoruz sahnede. Her daim, her saat destekçimiz var. Sanatçılar da aynı şekilde. Tatilden dönenler, dizi setinden koşup gelenler… Şehir Tiyatroları’ndan olmayan sanatçı dostlarımız da. Levent Kırca, Genco Erkal gibi. Ferhan Şensoy turneden görüntüsünü yolladı. Tüm bunlarla paranın, sanatçıların cebine giren değil, halk için yapılan bir ödenek olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.”

Hürriyet

Paylaş.

Yanıtla