Yeni Sezon, Yeni Projeler: Altıdan Sonra Tiyatro…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Altıdan Sonra Tiyatro Topluluğu 1999 yılında, çoğunluğu İTÜ’den mezun mimar ve mühendislerin bir araya gelerek kurduğu bir grup.  Grup için, ‘üniversite tiyatrosu’ birikimini ‘yarı profesyonel’ bir tiyatro kimliğine dönüştürmüş diyebiliriz. Tiyatro severlerin yakından takip ettiği Kumbaracı 50 sahnesini işleten grup aynı zamanda gösterilerini de burada sergiliyor. Kendi özgün metinlerini oluşturma konusuna önem veren grup üyelerinden Gülhan Kadim Sertdemir’le konuştuk.

Altıdan Sonra Tiyatro’da bizi bu sene hangi yeni projeler bekliyor olacak?

Altıdan Sonra Tiyatro’nun yeni sezon oyunu Ama Bu Hiç Olmadı. Kara Mizah türünde oyunu Yiğit Sertdemir yazdı. Oyunda Altıdan Sonra Tiyatro ekibi rol alıyor. Prömiyer Ocak’ta.

Bir diğer proje ise “BUGÜN” başlığını taşıyor. Altıdan Sonra Tiyatro’nun yapımcılığını üstlendiği projede Türk Tiyatrosu’nun üretken 7 yazarı aynı başlık altında ilk kez buluşacak. “BUGÜN” teması etrafında yazacakları tek kişilik oyunlar 7 farklı yönetmen ve 7 duayen oyuncu sezon boyunca farklı aylarda prömiyerlerini gerçekleştirecek ve proje sezon sonunda tamamlandığında seyirci hepsini arka arkaya seyretme imkanı bulacak.

Projede yer alacak isimler şimdilik bizde…

Ayrıca geçtiğimiz sezonda yer alan birçok oyun repertuvarımızda yer almaya devam edecek.

Kumbaracı 50 sahnesi zaman zaman yaratıcı konseptleriyle takipçilerinin ilgisini çekti. Bu sene ne gibi yenilikler var? Ne tarz projelere yer verilecek?

Yeni sezon Kumbaracı50 için çok dolu ve heyecanlı bir yıl olacak. Geçmiş sezon oyunlarından Fail-i Müşterek ve Karabahtlı Kardeşlerin Bitmeyen Şen Gösterisi yeni sezonda devam edecek. Sezonun sonuna doğru seyirciyle buluşan Kumbaracı50 Üçlemesi oyunları Gerçek Hayattan Alınmıştır, Barzo ile Konserve ve prömiyerini tiyatro festivalinde yapan Dertsiz Oyun da yeni sezon oyunlarından. Bu oyunlar hem ayrı ayrı hem de geçen sene çok ilgi gören üçleme günleri şeklinde oynanacak. Saat 17:00’de başlayan ve 24:00’e kadar süren üçleme günleri, seyirci için çok güzel bir seyir hali bizim için de maraton oluyor.

Geçtiğimiz sezonun projesi olan Kumbaracı50’de Gece Hikayeleri başlığı da devam edecek olan projelerden. İlyas Odman’ın fiziksel tiyatro işi Başka Sesler, Altıdan Sonra Tiyatro’nun ilk kukla oyunu Haz Makamı ve Palyaço Modern’in clown gösterisi Seni Yenicem İstanbul! yine gece gösterimleriyle Kumbaracı50’de olacak. Gece Hikayeleri’ne bu yıl yeni bir oyun daha ekleniyor. Alman Tiyatro Topluluğu Lokstoff! ile Altıdan Sonra Tiyatro’nun TANDEM kapsamında gerçekleştirdikleri ortak yapımın Almanya ayağı Grand Hotel Abgrund 5 Mayıs’ta Stuttgart’ta prömiyer yaptı. Şimdi sıra İstanbul ayağında. Oyunlarda Lokstoff! ve Altıdan Sonra Tiyatro oyuncuları birlikte rol alıyor. Kurulduğu günden bu yana oyunlarını ofis binaları, belediye otobüs garajı, tren garı benzeri kamusal alanlarda sergileyen Lokstoff’un Altıdan Sonra Tiyatro ile gerçekleştirdiği ortak yapım, Grand Hotel Abgrund, Stuttgart metro istasyonunda sergilendi. Projenin İstanbul ayağı olan Yokuşaşağı Emanetler oyunu ise 14-15 Eylül’de sokakta seyirciyle buluşacak. Saat 21:00’de başlayacak oyun, Kumbaracı Yokuşu’nda başlayıp Kumbaracı50’ye doğru yol alıp sahnede son bulacak. Metnini oyuncuların oluşturduğu oyunu Y. Ömer Erzurumlu ve Wilhelm Schneck yönetiyor. Sadece 40 seyircinin kendilerine verilecek olan kulaklıklarla takip edeceği oyunda İsmail Sağır, Gülşah Fırıncıoğlu, Selen Şeşen, Sinem Öcalır, Kathrin Hildebrand ve Y. Ömer Erzurumlu rol alıyor.

Oyunun konusu şu şekilde; kentsel dönüşüm kapsamında, yaşadıkları mekanların anahtarlarını teslim edip İstanbul’dan ayrılmak zorunda kalan seyirciler, yaşamlarına devam edecekleri yere nakledilmek üzere toplanırlar. Seyircilerin yolu; hatırlanmak için son akşamlarında hikayelerini emanet olarak geridekilere bırakıp, onlara katılan dört farklı karakterle kesişir. Katılanların hikayelerine tanık olarak hep birlikte Kumbaracı Yokuşu’ndan geçerler. Ancak herkesin anahtarını teslim edip ayrılmaya o kadar istekli olmadığı bu yolculuk, pek de planlandığı gibi gitmez.

Bu oyun dışında yepyeni ve sezon boyunca sürecek iki proje daha var. Projelerden biri performans üzerine. Çağdaş performans sanatçılarından 7 ismin mekanın farklı noktalarını çıkış noktası olarak belirleyerek Kumbaracı50’ye özel 7 performans üreteceği bu proje her ay yeni bir prömiyer yaparak bütün sezona yayılacak.

Bir de Kumbaracı50 için gurur verici bir ortaklığımız var bu sene. Almanya’nın önemli tiyatro adamlarından Roberto Cuilli’nin Genel Sanat Yönetmenliği’ni yaptığı Theater an der Ruhr, Kumbaracı50’yi 2013 yılı için partneri olarak seçti. Geçtiğimiz yıl Fail-i Müşterek davet edilmişti ve oyun sonunda seyircinin alkışı durmamıştı. Altıdan Sonra Tiyatro’nun 4 oyunu Ocak-Nisan ayları arasında Theater an der Ruhr’da seyirciyle buluşacak. Ocak ayında Gerçek Hayattan Alınmıştır ve Barzo ile Konserve, Mart’ta Haz Makamı ve Nisan ayında Karabahtlı Kardeşlerin Bitmeyen Şen Gösterisi Almanya turnesinde olacaklar. Bu partnerlik kapsamında grubun dramaturg ve yöneticilerinden Rolf C. Hemke ve yönetmen Roberto Cuilli Kumbaracı50’de atölyeler verecekler.

Dolu dolu bir sezon bizi bekliyor.

Eser Dilsöz / MİMESİS

 

 

 

 

 

 

Paylaş.

Yanıtla