Arhinmäki: Ulusal Opera ve Tiyatro Bütçelerinde Kısıntı Olacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri / Finlandiya Kültür ve Spor Bakanı Arhinmäki, devletin sanata ayırdığı bütçelerde yapacağı kesintinin bir yansıması olarak Finlandiya Ulusal Operası ve Ulusal Tiyatrosu’na ayrılan bütçenin daraltılacağını açıkladı. Öte yandan spor kulüpleri gelecekte daha fazla bütçe alıyor olacak.

YLE. 8 Eylül 2012, Çeviri: Burak Akyunak

Kültür ve Spor Bakanı Arhinmäki. Fotoğraf: Yle

Şimdiye kadar Finlandiya Ulusal Opera ve Ulusal Tiyatrosu, ulusal piyangoyu düzenleyen oyun şirketi Veikkaus’un ayırdığı bütçenin en büyük alıcılarıydı.

Arhinmäki’ye göre Veikkaus’tan gelen ve daha önce Ulusal Opera ve Ulusal Tiyatro’ya yönlendirilen sanat fonlarının bir kısmı sanat müzelerine aktarılacak.

Yle’nin sabah programında konuşan bakan, yeni bütçe düzenlemelerinin işgücü kesintisine yol açmamasını umduğunu söyledi ve ekledi: “öte yandan, Ulusal Opera ve Ulusal Tiyatro’nun bütçelerini gözden geçirmemiz gerektiği açık; tıpkı diğerlerini gözden geçirmemiz gerektiği gibi”.

Arhinmäki insanların sanat ve kültüre duyduğu ilgiyi arttırmaya yardımcı olacak inisiyatifleri teşvik etme konusunda bizzat hevesli olduğunu belirtti.

Spora olan tutkusuyla tanınan bakan, çocuklar ve gençlerin spor yapma olanaklarını da genişletmek istediğini söyledi. Arhinmäki bu tarz hobilerin çok pahalı uğraşlar haline geldiğini belirtti.

Bakan bu yönde yapılacak çalışmalarla ilgili olarak “spor kulüplerine olan desteğimizi arttıracağız” açıklamasını yaptı.

Ulusal Opera ve Ulusal Tiyatro yöneticilerinin tepkisi

Ulusal Opera ve Ulusal Tiyatro yöneticileri, bakan Arhinmäki’nin işgücünde kesintiye gitmeden bütçede kesintiye gidileceğine yönelik açıklamalarını gerçek dışı bulduklarını belirterek eleştirdiler.

Ulusal Opera’nın yöneticisi Päivi Kärkkäinen daha fazla kesintinin işten çıkarmalara sebep olacağını belirtti. Önerilen bütçe kesintilerinin kültürel-politik bir hamle olduğunu ve bu hamlenin opera sanatını ciddi boyutlarda sınırlayacağını ve yaralayacağını belirtti.

Finlandiya Ulusal Tiyatrosu’nun yöneticisi Mika Myllyaho da kesintilerin ölçüsüz olduğunu ve geçtiğimiz bahar aylarında yürürlüğe giren tasarrufların hâlihazırda tiyatronun işletilmesini zorlaştırdığını belirtti.

Paylaş.

Yanıtla