CerModern Cava Enstitüsü Açıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Güçlü eğitmen kadrosu, yenilikçi düşünsel yaklaşımıyla dikkat çeken CAVA Enstitü, 28 Eylül Cuma günü gerçekleşen organizasyonla kapılarını Ankara’ya açtı. CerModern bünyesinde sinema ve audiovizüel sanatlar enstitüsü olarak faaliyet gösterecek olan CAVA, Türkiye’nin öncü sinema arayışlarının merkezi olacak.

CerModern ve Yapım-eki işbirliğiyle hayata geçen CAVA Enstitü (Cinema and Audio Visual Arts), Türkiye’deki sanatsal arayışlara sinema ve görsel-işitsel sanatlar alanında katkı sağlamak için 28 Eylül Cuma günü CerModern’de gerçekleştirdiği açılış kokteyliyle sinema dünyasına adım attı. Enstitü danışmanları ve yürütücülerinin de katılım gösterdiği kokteyl sinema ve sanat dünyasından birçok ismi bir araya getirdi.

Basın toplantısında ilk sözü alan CerModern İcra Kurulu üyesi Helün Fırat, bu sezon başlayacak görsel ve sahne sanatları programları ile CerModern’in Ekim ayında Ankara’ya yeni bir soluk taşıyacağının altını çizdi. Fırat’ın ardından söz alan CAVA Enstitü Program Yönetmeni Tufan Taştan ise atölye çalışmalarının dört ayrı başlıkta ilerleyeceğini belirterek, atölyelerin film yapımı, senaryo yazımı, kamera önü oyunculuğu ve sinema eleştirmenliği çalışmalarını kapsayacağını, modüller arasındaki bağ ile yaratıcı fikirlerin sanatsal disiplinle buluşmasının hedeflendiğini söyledi. CAVA’nın ilk dönem atölye başvurularının 8 Ekim’de son bulacağını hatırlatan Taştan, atölyeleri tamamlayan katılımcılara sertifika belgesi verileceğini söyledi.

CAVA Enstitü “Sinemada Yeni Eğitim Metodları”nı tartışmaya açıyor

“Bir Film Yaratmak” adlı sinema atölyesinin danışman kadrosunda yer alan Ezel Akay, Türkiye’de az sayıda eğitimcinin çok sayıda öğrenciyi yetiştirdiğine dikkat çekerek, CAVA’nın yeni sinema arayışlarındaki değerli çabalarının altını çizdi. Akay, Türkiye’de ve dünyada sinema eğitimlerinin eksikliğinin tartışan ve çözüm öneren bir sunumla enstitüye katkı sunacağını belirtti. CAVA’nın eğitimlerinin 13 Ekim tarihinde gerçekleşecek “Sinemada Yeni Eğitim Metodları” başlıklı dersiyle başlayacağını belirten Akay, dileyen tüm eğitimcilerin ve öğrencilerin de açılış için yapacağı derse katılabileceklerini söyledi.

“Düşten Kağıda” adlı senaryo atölyesinin danışman kadrosunda yer alan bir diğer isim Ümit Ünal ise, kendi derslerinde sözlü ve yazılı dille sinema dilinin ne kadar farklı olduğunu işleyeceğini belirterek, hikayeci refleksiyle katılımcılara yazarlığın çerçevesinin ve teknik süreçlerinin aktarılacağını söyledi.

“Sinema Okur Yazarlığı” atölyesinin sorumluluğunu yapan ve aynı zamanda Bilkent Üniversitesi İletişim Tasarım Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Ahmet Gürata, eleştiri atölyesiyle katılımcılara, dünya sinemasından örneklerle film okuma süreçlerine dair yaklaşımların ele alınacağını belirterek, atölyenin amacının sinema dünyasına yeni eleştirmenler yetiştirmek olduğunu söyledi.

Tanıtım toplantısında son sözü ise “Kameraya Oynamak” adlı oyunculuk atölyesinin Meltem Cumbul ile birlikte yürütücülüğünü yapacak olan oyuncu Umut Karadağ aldı. Karadağ, oynamanın nedeni ve bilgisi üzerine yoğunlaşacaklarını belirterek, birbirinden farklı birçok oyunculuk tekniğinin atölye sürecinde eritilerek, kamera önü oyunculuğuna yeni bir solukla yaklaşacaklarını belirtti.

Aralarında Ahmet Mümtaz Taylan,  Barış Pirhasan, Meltem Cumbul, Mert Fırat, Onur Ünlü, Yeşim Ustaoğlu, Yüksel Aksu gibi usta isimlerin danışmanlığı üstlendiği CAVA Enstitü, öncü görsel ve işitsel sanat arayışlarının merkezi olacak. Düşten kağıda, kağıttan kameraya, kameradan seyirciye ve seyirciden tekrar sanatçıya kadar geçen süreçleri bir bütün olarak değerlendirecek olan enstitü, katılımcılara projelerini geliştirme olanağının yanı sıra her ay kitlesel katılıma açık söyleşiler, sempozyumlar, film gösterimleri ve workshoplar düzenleyerek Ankara’nın kültürel ve sanatsal iklimine katkı sağlayacak.

Cermodern

Paylaş.

Yanıtla