Filistinli Tiyatro Yönetmeni Zübeydi Kefaletle Serbest Bırakıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri / Cenin Valisi Kadura Musa’nın evine düzenlenen bir saldırıyla ilgili olarak suçlamalarla karşı karşıya kalan Cenin’deki Özgürlük Tiyatrosu’nun ortak kurucusu, açlık grevlerinin ardından kefaletle serbest bırakıldı.

Guardian. 4 Ekim 2012, Çeviri: Zeynep Okan

Yargılanıyor … Tiyatro yönetmeni Zekeriya Zübeydi kefaletle serbest bırakıldı. Fotoğraf: Saif Dahlah/AFP/Getty Images

Tutuklu tiyatro yönetmeni Zekeriya Zübeydi bir dizi açlık grevini takiben Filistinli güvenlik güçleri tarafından kefaletle serbest bırakıldı.

Batı Şeria’da, Cenin’de çalışmalarını sürdüren Özgürlük Tiyatrosu’nun kurucularından biri, Filistin Yönetiminin yürüttüğü bir tutuklama dalgasını takiben 13 Mayıs’tan beri tutuklu bulunuyordu. Dört aydan uzun bir süre kendisine herhangi bir suçlama yöneltilmedi.

Pazartesi günü kefaletle serbest bırakılmasının ardından Zübeydi Fransız Haber Ajansı’na (AFP) şimdi, Cenin Valisi Kadura Musa’nın evine düzenlenen bir saldırıya katılmakla ve bu olayda kullanılan bir silahı bulundurmakla suçlandığını anlattı. Vali Musa bu olaydan kısa bir süre sonra, 2 Mayıs’ta  geçirdiği bir kalp kriziyle hayatını kaybetmişti. Özgürlük Tiyatrosu’nun yaptığı açıklamaya göre dava 7 Ekim’de görülecek. Zübeydi bu olayla herhangi bir ilişkisi olduğu iddialarını reddediyor.

Zübeydi Salı günü AFP’ye şu açıklamayı yaptı: Valinin evine ateş açan iki kişinin tutuklanmış olmasına rağmen hakkımdaki suçlamalar arasında silah bulundurma ve Cenin valisinin evine ateş açmak bulunuyor.”

Zübeydi şöyle devam etti: “Ateş açanlardan birisi, Filistin Yönetiminin bir memuru ve benden silahını tutmamı istedi.” Zübeydi o silahın saldırıda kullanıldığının farkında olmadığını söyledi.

Zübeydi kendisine bir suçlama yöneltilmemesini ve insani olmayan bir muameleye maruz kalışını protesto etmek amacıyla iki kez açlık grevi yaptı. Eylül ayındaki son duruşmasında yakınlarına 50 gündür tecrit altında bulunduğunu, iki haftadır avukatlarıyla görüştürülmediğini ve sorgulayıcılar tarafından işkenceye maruz kaldığını söyledi. Tüm dünyada 3000’den fazla kişi Zübeydi’nin serbest bırakılması için imza verdi.

Zübeydi’nin Özgürlük Tiyatrosu’nda eskiden birlikte çalıştığı yönetmenlerden Juliano Mer Khamis Nisan 2011’de vurularak öldürülmüştü. Cinayetin failleri henüz bulunmadı.

Paylaş.

Yanıtla