Haklar Aktivizmi ve Sanat

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Açık Masa İştirak Programı

Haklar aktivizmi ve sanat

Aktivizmde taktik ve strateji üzerine bir tartışma

Turgut Tarhanlı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi

1 Aralık 2012 Cumartesi, 18.30

Haklar aktivizminin özü, hakların tanınması, korunması ya da geliştirilmesi üzerinden bir eylemlilik halini ifade eder. Yaratıcılık, böyle bir eylemin ön plandaki karakteridir. Ama hangi hedefe varmak üzere ve hangi araçlarla geliştirilecek bir yaratıcılık? Bu temel sorular, aktivizmin anatomisi olarak da açıklanabilecek başka soruları da doğurur. Bunlar, aslında bu süreci tanıma, keşif ve öğrenmenin başlangıç sorularıdır. Ve başka sorularla bu keşif süreci ilerler: ‘Kimi ya da kimleri tanıma’ veya ‘neyi ya da neleri keşif’ gibi. Sonuçta yapılacak olan, bu soruları bir sanatsal ifade özgürlüğünün aktivizmi bağlamında tartışmaktır.

DEPO, 2010 yılında Mürüvvet Türkyılmaz tarafından düzenlenen ‘Açık Masa’ adlı aylık tartışma programına ev sahipliği yapmaya başladı. Açık Masa İştirak tartışma programının ilk iki yılında, davet edilen sanatçılar, küratörler, kolektifler, eleştirmenler ve sosyal bilimciler tarafından yapılan tartışmalarda odaklanılan konulardan bazıları, sanatın mutenalaşma süreçlerindeki rolü, sanat eleştirisi, kamusal alanda sanat, küratörlük pratiği, sanatta sansür, sanat sermaye ilişkileri, sanat feminizm ilişkileri ve sanat eğitimidir. Geçen iki yıllık programın konuşma kayıtlarının birer DVD kopyasını DEPO’dan edinebilirsiniz.

Bu yıl, Açık Masa İştirak Programı, Turgut Tarhanlı, Erdoğan Yıldız, Neşe Ozan, Kamusal Sanat Laboratuvarı, Sevil Tunaboylu, Zeyno Pekünlü, Eda Gecikmez, Yasemin Özcan, Elif Kamışlı, Tony Ventura, Fabrikart ve Yaygara’yı davet ediyor.

Mürüvvet Türkyılmaz bu programda da, ‘Yan Masa’ ismiyle farklı şekillerde işleyecek bir eklenti sunmayı sürdürüyor. Türkyılmaz bu sene Yan Masa’yı, bir sonraki oturuma kadar geçici bir sergi işlevi görecek bir ‘Şeffaf Masa’ olarak tasarlıyor.

www.acmasa.blogspot.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.