Kültür Cephesinde Yeni Bir Şey Yok

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Radikal gazetesinden Serhan Ada’nın AKP’nin kültür politikaları üzerine kaleme aldığı köşe yazısının bir kısmını alıntılayarak aktarıyoruz.] Başbakan’ın 2004’deki İstanbul Modern konuşmayla 2011’de Kars’daki İnsanlık Anıtı heykelinin yıkılacağını ilân eden konuşmanın içeriği kültürel söylemin neo-liberallikten çıkılıp muhafazakârlığa varıldığını gösteriyor.

Son 10 yılda kültürün geçirdiği değişimleri değerlendirmek hem kolay hem de zor. Elde yazılı bir kültür politikası metni olsa, hele bir de bu metin uygulamanın rehberi olsa iş kolaylaşabilir. Ama böyle bir metin yok. Son 10 yılın tek iktidar partisi AKP’nin hükümet programlarına bakmak da bilinenlerin ötesinde bir şeyler söyleme fırsatını vermiyor. Geriye ne kalıyor? Söylemlere, eylemlere bakarak bir bilanço çıkarmaya çalışmak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi son 10 yılda hafif dalgalanmalarla hep aynı yerde : Binde yarımın biraz altında bir yerlerde. Hemen söyleyelim, bu bütçenin içinde kültürle turizmin payı birbirinden ayrıl(a)madıkça, söylenecek her şey eksik ve yaklaşık kalmaya mahkûm. Kültür bütçesinde önemli bir değişiklik yok.

Kültürün apaçık “özelleştirilmesi” ya da başka deyişle kamunun kültürdeki sorumluluğunun özel kesime havalesi AKP iktidarının başından beri az ya da çok gündemde. Hatta özel girişimi teşvik için altyapı sağlayacak yasal düzenlemeler de bu dönemde yapıldı. Düzenlemelerin etkin biçimde işlediğine dair bir işaret henüz yok. İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğu sırada denenen benzin fiyatlarına eklenen kuruşların kültüre kaynak oluşturması (ya da piyango ve talih oyunlarından aktarılacak bindelik payların kültüre aktarılması) türünden önerilere ise pek rastlanmıyor.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.