Eleştiri Dansın Önemli Bir Parçasıdır

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri / Meagan Bruskewicz, New York’ta dans yöneticiliği yaptı ve (eleştiri yazıları içermeyen) bir dans blogu kurdu. Şimdi Riverside’daki California Üniversitesi’nde dans çalışmaları üzerine doktora çalışmasını yürütüyor.

NY Times. 7 Ekim 2012, Çeviri: Burak Akyunak

Profesyonel dans eleştirisi her zaman önemli olacak çünkü sanatçılara katkı sunan, tartışmaları teşvik eden ve okuyucuları bilgilendiren eğitimli eleştirilere ihtiyaç var. Dahası eleştiri, tarihin belgelenmesine yardımcı oluyor; dans alanının daha geniş bağlamda eserin, sanatçının çağdaşları arasında nereye oturduğuna dair okuyucuları bilgilendiriyor ve bu sanat formunu görünür kılıyor.  Ayrıca eserlerinin tanınmasını ve kabul edilmesini sağlayarak sanatçıları destekliyor.

Dans eleştirisi için büyük bir revizyon gerektiğini düşünmemekle birlikte günümüzde birçok dans eleştirmeninin yukarıda saydığım birçok sorumluluğun tam olarak farkında olmadıklarını ve çoğunlukla, güçlü bir eleştiri için vazgeçilmez olan bu noktaları göz ardı edip, (bazen gereksiz şekilde olumsuz bir hal alan) salt sübjektif düşüncelere odaklandıklarını hissediyorum.

Bununla birlikte, bütün medya platformlarında, dans alanında geniş deneyime sahip profesyonel dans yazarları bulunmalı. Ancak, dans yazıları yazmakla görevlendirilmiş mevcut birçok dans eleştirmeni, aslında başka disiplinlerden gelme gazeteci veya eleştirmendir.

Profesyonel eleştiri ile amatör eleştirinin karşılaştırılması adına, son yıllarda internet bloggerların patladığı gibi herkese yer olduğunu düşünüyorum. Herkes bu alandaki tartışmalara sesini ekleyebilir, okuyuculara farklı bakış açıları sunabilir ve yeni yazarlara çalışma alanı sağlanabilir. Her ne kadar ortaya çıkan kakofoninin donanımlı profesyonel eleştirmenler ve güvenilir yayınların otoritesini ele geçirebilme şansı olmasa da, amatörler ile profesyoneller arasındaki ayrımın devam etmesi gerektiğine ve devam ettiğine inanıyorum.  Muhtemelen bu iklimde en çok ihtiyaç duyulan şey, bir sonraki dans eleştirmeni neslini yetiştirebilmek için gerekli olan daha iyi bir eğitim sistemi veya yapısıdır.

Paylaş.

Yanıtla