Erzurum Devlet Tiyatrosu "Çıkmaz Sokak Çocukları" ile Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Erzurum Devlet Tiyatroları ,Amerikalı yazar Lyle Kessler’ın yazdığı,çevirisini Ali Halim Neyzi’nin yaptığı ‘’Çıkmaz Sokak Çocukları’’adlı oyunu ile izleyicilerinin karşısına çıkıyor.

Oyun,anasız babasız iki yetim kardeş olan treat ve philip’in Philadephia’da ki evlerinde geçer. Treat küçük soygunlarla evin geçimini sağlamakta, Phillip ise dış dünyadan uzak evin içinde kurduğu kendi dünyasında yaşamaktadır.Bu iki kardeşin sürdürdükleri tek düze yaşam,bir gece yabancı bir kişinin evlerine gelişiyle bozulur.Sonradan bu iki kardeş için bir ‘’kurtarıcı’’olacak olan yabancı da aslında bir yetimdir.Amerikalı yazar-yönetmen Lyle Kessler’in kaleme aldığı ‘’Çıkmaz Sokak Çocukları’’sistem içinde,ayakta kalmaya çalışan üç yetimin başından geçen olayları çarpıcı bir dil kullanarak seyirciye aktarır.

Oyundaki üç karakter de, kapitalizmin kendileri için tek kurtuluş yolu, yegâne yaşama biçimi olduğunu düşünenler arasındadırlar. Oysa, bu düşünce biçiminin vaat ettiği büyülü dünya (Amerikan Düşü) insana rağmen işleyen, kırıcı sistemler bütününden başka bir şey değildir. Günümüzde özgüvenin başarı, “tevazu” göstermenin ise başarısızlık anlamına geldiği bu sistemde akıllı olmak artık birincil koşuldur. Bu sistemde var olmanın, ayakta kalabilmenin yolu para kazanmak için her şeyi göze almakla eşdeğerdir.

Kapitalist sistemin çarkları arasında yitip giden hayatları,sistemin dayatmalarını,toplum içindeki insanın sistemdeki değersizliğini, seyircinin yüzüne haykıran ‘’Çıkmaz Sokak Çocukları’’oyun sonun da seyircinin kendini ve sistemin getirdiklerini sorgulaması açısından içinde çok önemli göstergeleri barındırır.

Yönetmenliğini Erzurum Devlet Tiyatrosu Sanatçılarından Kuvvet YURDAKUL’un yaptığı ‘’Çıkmaz Sokak Çocukları’’adlı oyunda Reji yrd.Burak Atlay, Reji Asistanlığı görevini Emrah KESKİN,Levent ARAS, Sezai YILMAZ üstlenmiştir.Oyunun Dekor tasarımını Murat Gülmez,Işık Tasarımını Eser Dursun,Kostüm Tasarımını Funda Çebi Bozdoğan ve müziklerini Fatih Veli Ölmez yapmıştır. Oyunda Emrah Keskin, Sezai Yılmaz ve Levent Aras rol alıyor.

Şubat ayının her Perşembe, Cuma günü 19.30 da ve Cumartesi 14.00(M)-19.30(S) saatlerinde temsil edilecek.

Tel/Fax: (0442) 234 80 64

e-mail : erzurumdt@hotmail.com

Yukarı Mumcu Cad. Aziziye İş Merkezi Kat 3

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.