Kadın Koreograflar Kolektifi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

BN_Rachel_Harry3Mimesis Çeviri-Haber / Kadın Koreograflar Kolektifi (Female Choreographers Collective-FCC) İngiltere’de kadın koregrafları desteklemek ve tanıtımını sağlamak amacıyla  kurulmuş yeni bir inisiyatiftir. AD Dans Topluluğu yöneticisi Holly Noble ve Beyond Repair Dans Topluluğundan Jane Coulston tarafından kurulan FCC 13 Ekimde sadece kadınlardan oluşan bir performans ile hayata geçti.

Dans endüstrisi kadınlarla dolu olsa da, sadece bir kaç tane yüksek-profilli kadın koreograf var. Noble ve Coulston İngiltere’deki kadınları  desteklemek, teşvik etmek ve çalışmalarının yayılmasını sağlamayı planlıyorlar. Forumlar organize ederek, iletişim ağları ve platformları ile kadın koreograf ile iletişim kurmayı ve kadın yeteneğini görünür kılmayı ümit ediyorlar.

Noble ve Coulston neden bu kadar az kadın koreografın düzenli yardım ya da destek aldığını da araştıracaklar. İlgilenen kadın koreograflardan deneyimlerini paylaşmalarını istiyorlar.Dans endüstrisindeki erkekler ile tartışmalar yapmayı ve onlardan yorum almaya da çalışıyorlar. FCC Misyonunda, “Kadın Koreograf Kolektifi olarak İngiltere’de kadın koreografların profillerini arttırmaya ve destek oluşturmaya çabalıyoruz.  Cinsiyet algıları hakkında tartışmalar açarak, ayrıştırmak yerine cinsiyetten bağımsız bir şekilde sanatta eşit temsiliyetin sağlanması amacıyla bütün koreografları birleştirmeyi amaçlıyoruz.”

FCC 13 Ekim’de We Face Forward isimli sadece kadınlardan oluşan bir platform tarafından Londra ‘da Covent Garden ‘da Actors’ Church’de  organize edilen bir gösteri ile faaliyete geçti. Programda canlı icra edilen Alberto Garcia ve Victor Gil’in müziği ile Diciembre Dans Topluluğundan Lucia Piquero Garcia’nın yeni çalışması  da yer aldı. Max Richter’in müziği üzerine AD Dans Topluluğu üyeleri Brett Murray ve Chandelle Allen tarafından  icra edilen Holly Noble’nin Possesion isimli yeni düeti de sergilendi. Jane Coulston’ın yeni  Seven çalışması  hurafeleri araştırırken, Anna Watkins ise yeni düeti  Inseparable’ı sergiledi.

FCC iki bölümlü forumun ilkini 23 Nisan’da Laban Tiyatrosu’nda yaptı. The Experiment isimli çalışmada üç erkek ve üç kadın koreograf tarafından hazırlanan ancak kimin hangisini yaptığı  belirtilmeden altı çalışmayı seyretmesi istendi.

FCC’den Holly Noble “Dans endüstrisinde erkek dansçılar daha kolay destek ve teşvik alabildikleri için İngiltere’deki koreografik ortamı belirlemelerinin daha kolay olduğuna dair bir algı var” diyor. The Experiment çalışmasında izleyiciye performans seçiminde nelerden etkilendikleri, eleştiriler ve ilanların etkisi, konunun belirleyiciliği ve erkek ya da kadın koreograflar açısından bilinçli bir tercihlerinin olup olmadığı soruldu.

Sonrasında izleyicilerin kendi isimlerini belirtmeden kısa bir anketi doldurmaları istendi. Cevaplar 14 Eylülde yine Laban Tiyatrosunda yapılacak olan bütun gün sürecek misafir konuşmacıların olduğu, bir panelin yapılacaği ve özel bir planlama oturumun da olacağı etkinlik öncesi dağıtılacak.

Derleyen: Berna Kurt / Mimesis Haber
Çeviri: Gökhan Gökçen / Mimesis Çeviri

Kaynaklar:

http://www.dancing-times.co.uk/dance-today-news/item/1036-female_choreographers_collective

http://www.dancing-times.co.uk/dance-today-news/item/1175-female_choreographers_collective

http://us6.campaign-archive1.com/?u=8dde15909cbc42c739ac3d3e1&id=99f363e4f0

http://www.the-fcc.org.uk/

Paylaş.

Yanıtla