Özel Tiyatro Desteği Anadolu’ya Gitti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

3[Aslıhan Aydın’ın Zaman gazetesinde yayınlanan yazısını paylaşıyoruz.]

Kültür ve Turizm Bakanlığı, her yıl özel tiyatrolara sanat sezonu başında yaptığı desteği geçtiğimiz hafta açıkladı.

Bakanlığın bu desteği, bugüne kadar verilen en büyük yardım olarak değerlendirilirken, bir yandan da Gezi olaylarını destekledikleri için İstanbul’daki kimi özel tiyatrolara yardım yapılmadığı tartışmaları yaşandı. Geçen yıllarda destek alan, fakat bu yıl listeye giremeyen İstanbul’daki özel tiyatrolar Bakanlığın bu yaklaşımını eleştirdi.

Bugüne kadar İstanbul tiyatrolarının ağırlık kazandığı destekleri Anadolu tiyatrolarına yayma kararı aldıklarını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İstanbul tiyatrolarının artık kurumsallaşmış ve devlet desteğine ihtiyaç duymaması gereken tiyatrolar olduğunu söyledi. Çelik, Anadolu tiyatrolarına, genç tiyatrolara, yerli oyun sahneleyen tiyatrolara ağırlık verdiklerini dile getirdi. Alınan kararla Anadolu tiyatrolarının ve genç tiyatrolarının çok daha gelişeceğini belirten Çelik, kurumsal tiyatroların bu karara itiraz etmesini eleştiriyor. Çelik, bugüne kadar İstanbul tiyatrolarının devleti bu şekilde çalışmaya mecbur kıldığını, bu hali ile, kurumsal tiyatroların, devlet eli ile sanatta oligarşik yapı oluşturduğunu ifade ediyor. Çelik, bundan sonra da kurumsallaşmış tiyatrolar yerine, Anadolu tiyatrolarını, genç tiyatroları desteklemeye devam edeceklerini belirtiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2013 yılında özel tiyatrolara 4 milyon 312 bin TL’lik rekor miktarda destekte bulundu. Destek alan özel tiyatro sayısı önceki yıl 178 iken bu yıl 221’e yükseldi. En büyük ödenekler ise yeni kurulan veya ilk defa başvuru yapan özel tiyatrolar ile yerli oyun sahneleyecek tiyatrolara gitti. Bakanlığın aldığı karar doğrultusunda geçen sezon sadece 6 yeni kurulan veya ilk defa başvuru yapan tiyatro grubu destek alırken, bu yıl rakam 87’ye yükseltildi. Bakanlığın bir diğer kararı ise yerli oyunlara yönelik. Buna göre, geçtiğimiz yıl destek alan tiyatroların sadece yüzde 63’ü yerli oyun sahnelerken, bu sezon bu oran yüzde 80’e çıkarıldı. Yani, destek verilecek özel tiyatrolar özellikle yerli oyun sahneleyecekler arasından seçildi.

Bakanlık ayrıca bu yıl, Hacivat-Karagöz gibi geleneksel tiyatrolara, çocuk tiyatrolarına ve amatör tiyatrolara da verilen destek miktarını artırdı. Geçen yıla göre, çocuk oyunlarına verilen pay yüzde 13,6’dan yüzde 19,2’ye, amatör tiyatrolara verilen destekler yüzde 12’den yüzde 17’ye, geleneksel tiyatrolara verilen destekler yüzde 4,4’ten yüzde 5,3’e çıkarıldı. Bakanlık bu yıl ilk kez Diyarbakır, Kırşehir ve Kastamonu’daki özel tiyatrolara destek verirken, engelliler tarafından, engellilere yönelik oyunlar hazırlamak üzere kurulan ve işitme engelli çocuklar için Aksiyon Organizasyon tarafından hazırlanan “Çizmeli Kedi” adlı oyunu da destekleme kararı aldı. İlk kez engelliler için bir oyun desteklenmiş oldu.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.