“Erken Evlilik, Kötü Alışkanlık”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

manset_roman[Nilay Vardar’ın Bianet’te yayınlanan haberini aktarıyoruz.] Türkiye Roman Gençlik Ağı (TRY) Hatay’da forum tiyatro tekniği kullanarak erken evlilik sorununa dikkat çekti. Türkiye Roman Gençlik Ağı forum tiyatro tekniği kullanarak erken evlilik sorununda farkındalık yaratmaya çalışıyor; çocukların yüzde 80’i erken evliliği “kötü alışkanlık” olarak görüyor.

Roman gençler arasında da önemli bir sorun olan erken evlilik artık Romanların da gündem maddeleri arasında yerini almaya başladı.

Roman gençlerin sorunlarına çözüm bulmak ve “Biz de Varız” demek amacıyla 2011’de kurulan Türkiye Roman Gençlik Ağı da erken evlilik konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyor.

OYUNUN PARÇASI OLARAK

Hatay’da 27-30 Ocak arasında Sivil Düşün Avrupa Birliği (AB) Programı kapsamında yapılan üç günlük programda Forum Tiyatro Teknikleri ile Sosyal Dışlanma ve Ayrımcılığa Bakış eğitimi gerçekleştirilerek erken evlilik sorunu tartışıldı.

Brezilyalı tiyatrocu Augusto Boal’ın kullandığı bu tekniğe göre izleyiciler moderatör ya da kendi istekleriyle sahneye dahil olarak oyunun bir parçası oluyor

“KÖTÜ ALIŞKANLIK ERKEN EVLİLİK”

Hatay Dom Gençlik Grubu Koordinatörü Erkan Karabulut, Romanlar arasında erken evliliğin gözardı edilemeyecek büyüklükte bir sorun olduğuna dikkat çekiyor.

“Roman mahallelerinde 7-13 yaş arasındaki çocuklara gördüğünüz kötü alışkanlıkları yazın dedik. Çocukların yüzde 80’i erken evlilik dedi. Biz de öncelikli sorunlarımızdan birinin bu olduğuna karar verdik.

“Romanlarda, kültürel özellikleri nedeniyle erken evlilik çok yaygın. Bu sadece eğitimsizlikle ilgili de değil; birçok nedeni var. Biz de öncelikle hukuksal mücadele eğitimleri verdik. Şimdi de gençler arasında bu konuya farkındalık yaratmak istiyoruz.”

EĞİTİMLER VE KAMPANYALAR

Türkiye Roman Gençlik Ağı, Hatay, İzmir, Edirne, Tekirdağ, Mersin, Antalya, Van, Ağrı, Kocaeli, Ankara ve Eskişehir gibi bir çok ilde faaliyet gösteriyor.

Çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu ağ uyuşturucu, alkol ve sigara ile mücadele, erken evlilikle mücadele, okul öncesi eğitim ve aile planlaması ile ilgili ebeveyn eğitimleri, toplumun diğer kesimlerinin gözündeki Roman algısının değiştirilmesi gibi konularda kampanya yürütüyor.

Bianet

Paylaş.

Yanıtla