Titanik Orkestrası – Tiyatro Durak’ta

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dündar İncesu

On yıl Bulgaristan’da makine mühendisi olarak çalıştıktan sonra ilk oyununu yazan Hristo BOYTCHEV’in ülkemizde sahnelenen üç oyunundan biri olan “TİTANİK ORKESTRASI ” adlı eseri Tiyatro Durak tarafından da başarı ile yılbaşından bu yana sergileniyor.

Fikirler için “mekan” kavramında egemen olan, karıştırmadır. Ama “gerçek” bir süreçtir, sadece “maddi” değildir. Yaşam biçimleri ele alınırken haz, “zevk-ü sefa” ile “siyaset” ise onurlandırma ile ödüllendirilir. Askerlikte ise utku, akla uygunluk, erdemde ise süreklilik esastır. Ama zamanla “vakit” yani “uygun zaman”, iyiyi istemek kötülük kadar zarar verebilir. Çünkü kendisi amaç olandır “iyi”. Burada dış etkenler etkilidir. Yani yan işler esas işin yerini almamalıdır diyen varoluşçuluk adına “ Titanik Orkestrası”, oyuncu ve yönetmen Çetin ETİLİ’nin yönetmenliğiyle sahneye konulmuş Tiyatro Durak’ın ilk oyunu.

Garda yaşayan bir grup kendilerini oldukları gibi kabul edip alacak trenin gelmesini beklemeye karar verişleriyle serüvenlerini anlatan oyun, yeni gelenin aralarına katılmasıyla “mekan” ve “kavramlar” değişime uğrar. 80 dakika süren “ Titanik Orkestrası” oyununu Hüseyin Mevsim, Türkçeye çevirmiş.

Bulut AKKALE, Burak DUR, Emel TURAN- Aslı NİŞANCI, Ercan KOÇAK- Selahattin ONAN ve Öner ATEŞ’in takım oyunu başarılı. Yazarın “ biz kimiz ?” sorusunu üslup ve yumuşaklıkla seyirciye aktarıyorlar. Seyircinin eğlenerek, tiyatronun bütün gücünü kullanırken, yaratılan karakterler olarak sıcak ve gerçek bir dünya yaratıp çevrede yanılsamalar hakkında düşünceleri sorgulayıp bizleri keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

Gerçek- rüya, yaşam- ölüm, gitmek- kalmak, onlar için bir tartışma meselesi olurken, modern insanın parçalara bölünerek var oluşunu sorgulamak için “Tiyatro Durak”ta “Titanik Orkestrası” sizlerin de uğraması için aşkla ve tiyatronun büyüsüyle siz seyircileri paylaşmaya, hayatın velvelesi içinde bir “es” vermeye “ durmaya- duraklamaya” bekliyor.

Ertelemeyin… İzleyin…

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Dündar İncesu

Yanıtla