BÜO’dan bir Çehov hikayesi: ”Sevgili Doktor’’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO), 2013-2014 eğitim prodüksiyonu olarak Anton Çehov’un öykülerinden, oyunlarından ve hayat hikayesinden esinlenen bir kolajla, Sevgili Doktor oyunu ile seyirci karşısına çıkıyor. BÜO, Anton Çehov’u şu sözlerle anlatıyor bize:

10010228_668778849848748_8439857798518579855_o”40’lı yaşlarında, verem illetine tutulmuş, hayatının son demlerinde bir doktorun çalışma odasına misafir oluyoruz: Anton Çehov. Yazıp çizmeye lise yıllarında hazırladığı okul gazetesi ile başlamış, bu yaşına kadar pek çok öykü ve oyun yazmış. Hayatını sürekli eşinden, dostundan ve tanıdıklarından uzak geçiren bu adam, meramını hep mektuplarıyla anlatmış ve bolca mektup biriktirmiş: Çocukluğunda anlattığı bozkır hikayeleriyle kendisine ilham veren annesinden, Moskova’da tiyatroyu beraber keşfettiği kuzeni Mişel’den, dönemin ünlü oyuncularından biri olan eşi Olga’dan, öykücülüğünü gün yüzüne çıkaran yayıncısı Leikin’den, yazar dostları Tolstoy ve Gorki’den ve Moskova Sanat Tiyatrosu’nun kurucuları Stanislavski ve Dançenko’dan mektuplar… Henri Troyat da bu mektuplardan bir hayat hikayesi oluşturmuş, adına da Mektupların Söylediği demiş. Biz de mektupların söylediğini dinleyip Çehov’un yazarlık serüveninin peşine düştük. Yolda da gördük ki kendisi öyküden öyküye 19. yüzyıl Rusya’sının kocaman bir tablosunu çizmiş inceden inceye, alçakgönüllülük ve dürüstlükle… Kent ve köylerin günlük yaşamında gülünç alışkanlıklarını gözlemlediği kişileri, mesela köylüleri, toprak kölelerinin özgürlüklerine kavuşmasıyla yarı yarıya yıkıma uğramış köy soylularını, büyük ve saf hayallere sahip üniversite öğrencilerini, düş kırıklığına uğramış profesörleri, talihsiz doktorları, hesap defterlerine sımsıkı sarılan esnafları, toplumda bozuk para muamelesi gören memurları ve bir banknot kadar değerli olan generalleri anlatmış öykülerinde…”

BÜO, Neil Simon’ın Sevgili Doktor kolajında yer alan Aksırık, Biçare Kadın ve Oyunculuk Sınavı sahnelerinin yanı sıra Çehov’un Vodvil ve Mahkeme Kaleminde adlı öykülerini de sahneleştirmiş ve bütün bu öyküleri, Anton Çehov’un nasıl yazmış olabileceğini hayal ederek onun gözünden ve sözünden anlatmış.

Yarın ilk defa seyirci ile buluşacak oyununun programı ise şöyle:

13 Nisan Pazar 17: 00 / Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu

14 Nisan Pazartesi 19:30 / Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu

15 Nisan Salı 20:30 / Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu

16 Nisan Çarşamba 19:30 / Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu

17 Nisan Perşembe 20:00 / Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Konferans Salonu

25 Nisan Cuma 12:00 / Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu

26 Nisan Cumartesi 12:00 / ODTÜ Mimarlık Amfisi

30 Nisan Çarşamba 20:00 / Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu

15 Mayıs Perşembe 19:00 / İstanbul Üniversitesi ÖKM Tiyatro Salonu

18 Mayıs Pazar 20:00 / Ege Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi

Paylaş.

1 Yorum

Yanıtla