Ostermeier’den Bir Halk Düşmanı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

birhalkdusmaniMimesis Haber / 19. İstanbul Tiyatro Festivali, dünya tiyatrosunun adından en çok söz edilen yönetmenlerinden Thomas Ostermeier ile Avrupa’nın en önemli tiyatro topluluklarından Schaubühne Berlin’i ağırlıyor. 2012 yılında 18. İstanbul Tiyatro Festivali’ne Hamlet ile katılan ve büyük ses getiren Ostermeier ve sanat yönetmenliğini de üstlendiği Schaubühne Berlin topluluğu, bu yıl Henrik Ibsen’den Bir Halk Düşmanı ile festivalin konuğu olacak.

Bir Halk Düşmanı, Goethe Institut’ün işbirliği ve  Atabay sponsorluğunda, 27 Mayıs Salı, 28 Mayıs Çarşamba ve 29 Mayıs Perşembe akşamları 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tiyatroseverlerle buluşacak. Oyunun 28 Mayıs Çarşamba günü yapılacak gösteriminden sonra yönetmen Thomas Ostermeier seyircilerin sorularını yanıtlayacak.

Özellikle son çalışmalarıyla dünyada takip edilen Thomas Ostermeier Bir Halk Düşmanı’nda, dramaturg Florian Borchmeyer ile birlikte yazarın ruhuna tamamen sadık kalarak yapıtın eleştirel yönünü günümüze taşıyor. Bir Halk Düşmanı, Dr. Tomas’ın Stockmann şehir kaplıcalarının insan sağlığına zararlı kimyasallar içerdiğini öne sürmesi ve bunu kanıtlama çabasında karşısına dikilecek en büyük engel, ağabeyi ve aynı zamanda Belediye Başkanı olan Peter’la olan mücadelesini konu alıyor. Stockmann’ın mücadelesinde belirginleşen iki kardeşin savaşı giderek genişliyor ve önce doktorun çevresini, sonra bütün kenti kapsıyor. Oyunun bu güncel ve mizah dolu yorumu, güçlü finaliyle de seyircileri oyunun sonundaki tartışmaya dahil ediyor.

Thomas Ostermeier Hakkında

1999 yılından bu yana Schaubühne Berlin’nin sanat yönetmenliğini üstlenen Thomas Ostermeier, topluluğun aynı zamanda daimi yöneticiliğini de yapıyor. Ostermeier; başta Henrik Ibsen olmak üzere Marieluise Fleisser, Jon Fosse, Rainer Werner, Herbert Achternbusch gibi yazarların çeşitli oyunlarını yönetti. 2009’da Henrik Ibsen’in oyunu John Gabriel Borkman ile Fransa’da, Shakespeare’in Hamlet’iyle de İspanya’da ödüle layık görüldü. Aynı yıl, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından verilen Edebiyat ve Sanat Liyakat Ödülü’nü aldı. 2010’da Fransız-Alman Ortak Kültür Konseyi Başkanlığı’na getirildi. Aynı yıl Polonya’daki Kontakt Uluslararası Tiyatro Festivali, Ostermeier’e ünlü prodüksiyonu The Cut için Eleştiri Büyük Ödülü’nü sundu. Ostermeier, 2004 yılında 14. İstanbul Tiyatro Festivali Nora oyunu ile konuk oldu. 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Hamlet yorumuyla yer alarak seyircilerin hayranlığını kazanan Ostermeier, aynı yıl festivalin Onur Ödülü’ne de layık görüldü.

Paylaş.

Yanıtla