Türk Tiyatrosu ‘İmparator Sarayı’nda Taçlandı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

kralsarayi10Frankfurt Belediyesi,  1. Frankfurt Türk Tiyatrosu Festivali  kapsamında kente gelen Türk tiyatrosunun usta oyuncularını  ‘İmparator Sarayı’nda  ağırladı.  Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann’ın   İstanbul  Büyükşehir Tiyatroları’nın  100 yılı onuruna verdiği  davete  ünlü tiyatrocular Ayla Algan, Haldun Dormen, Perihan Savaş, Erhan Yazıcıoğlu, İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları Müdürü  Salih Efiloğlu, Genel Sanat Yönetmeni H. Zafer Şahin’in de aralarında olduğu  ikiyüz  kadar seçkin konuk  katıldı.

Dilinizi, kültürünüzü  yaşatın

Amerika Birleşik Devletleri’ne göçeden Almanlar’ın  dillerini unuttuğuna dikkat  çeken Feldmann, “Almanlar tarihsel süreç nedeniyle ulusal kimliklerini sahiplenme konusunda özgüvenleri  yok.  Sizler kimliğinizi, kültünüzü  yaşatın.  Frankfurt, Almanya’nın dünyaya açık, en çok çeşitliliğin, kültürün olduğu kentidir. Frankfurt bir yıldan beri Eskişehir ile kardeş. Frankfurt’ta Türk, Alman ve İsrailli sendikacıların, gençlik gruplarının  buluşması çok güzel. Toplantılar, film, müzik çalışmaları, şenlikler düzenliyorlar. Bu buluşmalar benim ufkumu genişletiyor. Bizim tahmin ettiğimizden çok ortak yönlerimiz var” diye konuştu.

Türklerin kente önemli katkıları var

Frankfurt Başkonsolosu Ufuk  Ekici ise “50 yıl önce birisine Frankfurt’ta Türk film, tiyatro festivalleri olacak, başkonsolos  da ‘İmparaor Sarayı’nda  konuşacak deseler,  ‘Bunu da nerden çıkardın’ cevabını verirdi. 50 yıl önce insanlar şarkılarını, düşüncelerini de getirdiler.  Bir yere yerleşik olanlar yeni fikirler geliştirirler.  Yeni fikirleri olanlar da bunu gerçeğe dönüştürmek için çaba sarfederler.   Kente ekonomik, kültürel  çok önemli katkılar sağlıyoruz.  Bu festivaller de bunun bir örneğidir”  dedi

Almanya’nın yeni tür tiyatroları

İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni H. Zafer Şahin  100 yıldan beri dünya tiyatrosunun en iyi örneklerini en  iyi yorumla sergilediklerini kaydetti.  1950’li yıllardan itibaren zorunlu buluşma sonucu Almanya’da yeni bir tiyatro şekillendiğini kaydeden Şahin  konuşmasında şu ifadeleri kullandı:  “Tiyatro Frankfurt bunun en iyi örneklerinden birisi. Türk tiyatrosu binlerce yıllık tarihle çok uluslu, çok dilli, çok kültürlü bir geleneğe sahip.  Öyle yazarlarımız var ki batının  kurucusu olacak nitelikte.”

‘Ortak geleceğimize merhaba’

Tiyatro Frankfurt  Genel Müdürü Kamil Kellecioğlu ise kralların taç giydiği salonda Türk tiyatrocuların onurlandırıldığını söyledi.   Kellecioğlu, “Hepimiz bu tarihi ana  tanıklık ediyoruz Frankfurt’ta bu tarihi mekanda  ilk kez tiyatrocuların selamlanması, Türk tiyatrosunun taçlandırılması anlamına geliyor.  Birinci tiyatro şenliğimiz  de çağdaş sanata önem verilmesinin iyi bir örneğidir.  Festival, bir toplum şenliği, ortak geleceğimize ‘merhaba’dır” diye konuştu. Davet sürecinde Belediye Sarayı gönderine Türk bayrağı asıldı. İstanbullu konuklar Belediye Başkanı Feldmann’a Türk tiyatrosunu anlatan kitap hediye ettiler. Etkinliğin aralarında da Vural Güler, Mehmet Ali Yıldırım ile Yılmaz Yurtsever’in ezgileri Kral Sarayı’nın duvarlarında yankılandı.

Egazete

Paylaş.

Yanıtla