Altın Portakal’da Skandal Gezi Sansürü

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft81_mf2461740Antalya Altın Portakal Film Festivali, fıtratında olduğu üzere yine bir skandalla gündemde. Bu kez skandalın konusu hayli ciddi: Sansür. Festival yönetimi daha önce Documentarist’te ödül alan, İstanbul Film Festivali ve Adana Altın Koza Film Festivali’nde gösterilen Reyan Tuvi’nin yönettiği Gezi belgeseli ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’i ön jüri tarafından belgesel yarışmasına seçmesine rağmen yarışma programından çıkardı. Filmin TCK’nın 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği” gerekçesiyle alındığı belirtilen bu skandal karar Berke Baş, Ayşe Çetinbaş ve Seray Genç’ten oluşan 51. Altın Portakal’ın ulusal belgesel yarışması ön jürisinin basın açıklamasıyla ortaya çıktı. Açıklamada “Bir belgesel filmin içeriği ne olursa olsun TCK’ya göre değerlendirilmesinin tehlikesine” vurgu yapıldı. Şimdi gözler sinema dünyasının bu skandal karara nasıl tepki vereceğinde… 

İşte ön jürinin yaptığı o basın açıklaması;
“51. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması ön jürisi olarak, festivale başvuran belgesel filmler arasından bizden talep edildiği üzere 15 filmi yarışmaya değer bulduk ve festival yönetimine bildirdik. Festival yönetimi tarafından kamuoyuna açıklanan yarışma filmleri listesinden seçmiş olduğumuz ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ belgesel filminin “Türk Ceza Kanunu’nun 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği” gerekçesi ile çıkarılmış olduğunu öğrendik. 

Biz ön jüri olarak, bir belgesel filmin içeriği ne olursa olsun TCK’ya göre değerlendirilmesini ve listeden çıkarılmasını bir sansür olarak niteliyoruz. Böyle bir durumu kabul edilemez bulduğumuzu festival yönetimi ile paylaşmamıza ve bu durumun düzeltilmesini talep etmemize rağmen, festival yönetimi bu kararını değiştirmemiştir. 

radikal

Paylaş.

Yanıtla