Şehir Tiyatroları ÇGSB Atölyeleri Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

sehir-tiyatrolariMimesis Haber / Geçen yıllarda Emre Koyuncuoğlu yönetiminde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde faaliyet gösteren ÇGSM, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde eğitim ve atölye çalışmalarına tahsis edilen 100. Yıl Darülbedayi Atölyesi içinde Çağdaş Gösteri Sanatları Birimi; ÇGSB adı altında faaliyetlerini sürdürecek.

Dünyada gelişen tiyatro ve oyunculuk tekniklerini temel alarak, tiyatroda farklı, çağdaş yaklaşımlara ön ayak olacak ÇGSB her yıl kendine bir çalışma konsepti belirleyecek ve ona göre, hem tiyatrodan hem de dışarıdan sanatçılara açık atölyeler, sunumlar, ortak çalışmalar gerçekleştirecek. Sezon içinde pek çok atölye ile faaliyet gösterecek olan 100. Yıl Darülbedayi Okulu’nun Ocak ayında başlayacak ilk atölyelerinin programı şöyle;

Kamerayla Birlikte Performatif Oyunculuk

Emre Koyuncuoğlu, Vincent Rosenberg ve Elif Öner’in yürütücülüğünde 13 Ocak – 17 Mart tarihleri arasında her Salı 12.00-16.00 saatlerinde yapılacak atölyede sahne üstü aktif kamerayla oyuncunun, metnin ve sahneye geri verilen resim arasındaki birliktelik ve bütünsellik üzerine çalışılacaktır. Farklı oyunlardan alınan bazı monologlar ve diyalogların; oyuncunun kamera, yönetmen ve resim seçiciyle birlikte çalışarak oyunlarını kurgulamaları sağlanacaktır.

Sahne Dışında Tiyatro – Mekana Ait Oyun Kurma; Kahvehane

Mürtüz Yolcu’nun yürütücülüğünde 28 Ocak – 25 Mart tarihleri arasında her Çarşamba 13.00-17.00 saatlerinde yapılacak atölye farklı mekanlarda tiyatro yapma çalışması olarak kurgulanıyor. Toplumsal ve sosyal olarak tanımları çok net olan ve dışa açılma olasılıkları başta pek gözükmeyen mekanlarla tiyatro aracılığıyla ilişki kurup paylaşımı arttırmak ve mekanların kendi tanımlarını, yaratıcı alana doğru kaydırarak zenginleştirmek amacını güden, oyuncuyla farklı mekan ve seyirciyle ilişki kurma yöntemlerini deneyimleme olanağı tanıyan bir atölye.

Tragedya’nın Doğuşu: Antik Metinle oyunculuk

Fulya Peker’in yaptıracağı atölye 15 Ocak – 26 Mart tarihleri arasında her Perşembe 13.00-17.00 saatlerinde olacak. Antik metinleri yorumlamada alegorik yaklaşımlar; oyuncunun öznel ve nesnel, etken ve edilgen, geçmiş ve gelecek arasında kurduğu bağlar (haberci ve kahin monologları) ele alınacak; temel duygu durumlarının dışavurumunda Antonin Artaud, Jerzy Grotowski, ve Hijikata Tatsumi gibi çalışmalarında rituel olana yönelen sanatçıların geliştirdiği beden ve nefes egzersizleri uygulanacak.

Tüm atölyeler Şehir Tiyatroları Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde gerçekleştirilecek. Başvurular,  1-10 Ocak 2015 tarihleri arasında internet üzerinden gerçekleşecek. Başvuranların profesyonel alanda deneyimli aktif sanatçılar olmaları tercih sebebi olarak belirtiliyor.

Başvuru Adresi: http://application2.ibb.gov.tr/CGSM/BasvuruFormu.aspx
Yazışma Adresi : ibst.cgsb@ibb.gov.tr

Paylaş.

Yanıtla