Üstün Abi’yi Çok Özleyeceğiz… Çok…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatromuzun en üretken kalemlerinden birini, sevgili Üstün Abi’mizi kaybettik. Üretkenliği, mücadeleci karakteri, enerjik ve sıcak kişiliği ile ölümü hiç yakıştırmadığımız biriydi Üstün Akmen. Laf olsun diye değil, gerçekten büyük bir kayıp, Türkiye tiyatrosu için.

Herhalde en çok oyun izleyen eleştirmendi Üstün Akmen. Bu yönüyle aynı zamanda Türkiye tiyatro ortamının geneline dair en kapsamlı kavrayışa sahip olan isimlerden biriydi. Sadece ana akım ve kurumsal tiyatroları değil, bağımsız ve alternatif toplulukları, amatör ekipleri de merceğine alırdı. Sadece İstanbul’daki oyunları değil, Anadolu’da üretilen prodüksiyonları da tükenmek bilmez bir enerjiyle takip ederdi. Yurt çapındaki festivalleri takip edebilmek için zamanının önemli bir kısmı evinden uzakta geçerdi. Daha da önemlisi sadece izlemekle kalmaz, izlediği oyunların çoğu için eleştiri kaleme alırdı. Hiç aksatmaksızın her hafta yazdığı köşe yazılarının yanı sıra çoğu hafta ikinci bir yazı daha üretirdi. Mimesis Portali’nin de en çok yazı üreten yazarıydı. Çok çalışkan ve üretkendi.

Üstün Abi’yi ayrıcalıklı kılan bir diğer yönü de mücadeleci kişiliğiydi. İktidar kurumlarıyla, özellikle de Kültür Bakanlığı ile girdiği mücadele örnek teşkil edecek nitelikteydi. Tiyatro ve opera/bale seyircisinin AKM’den mahrum bırakılması sürecinde en yapıcı, en sarsıcı ve en inatçı mücadeleyi yürüten kişilerin başında geliyordu. “İstanbul 2010” sürecinde yaşanılan usulsüzlüklerin peşini hiçbir zaman bırakmadı.

Onun başkanlığı döneminde Tiyatro Eleştirmenleri Birliği belki de en dinamik dönemini yaşadı. TEB onun başkanlığında, yaşanan gelişmeler karşısında her zaman hızla tepki veren, mevcut kültürel ortama müdahale eden bir yapıya kavuştu.

Her zaman zarif, her zaman nüktedan, gerçek bir beyefendiydi. Sevgili eşi Şaylan Hanım ile birlikte bütün toplulukların davetli listesinin en başındaydı. Onunla sohbet etmek, onunla çalışmak, onunla ortak bir mücadeleye girmek her zaman keyifli, öğretici ve ufuk açıcıydı. Onu çok özleyeceğiz. Her yeni oyun galasında, her festival açılışında, tiyatro için yapılan her eylemde onu arayacak gözlerimiz. Laf olsun diye değil, gerçekten çok özleyeceğiz. Çok…

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla