5 Şubat Cuma Günü Umut Nöbetine! 

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bertolt Brecht’in yazdığı Galileo oyununda meşhur bir sahne vardır: Galileo, Engizisyon önünde geri adım atmış ve çalışmalarına devam etmeyeceğine dair yemin etmek zorunda kalmıştır. Öğrencisi Andrea mahkeme sonrasında Galileo’ya biraz öfkeyle ve biraz kederle şöyle seslenir: “Yazık o ülkeye ki, kahramanlardan yoksundur”. Galileo ise yediği bu ağır tokada daha ağır bir tokatla karşılık verir:

“Yazık o ülkeye ki, kahramanlara ihtiyaç duyarlar.”

Bugün Can Dündar ve Erdem Gül casusluk yaptıkları iddiasıyla 64 gündür hapisteler. İktidara göre onlar birer casus. O yüzden müebbetle yargılanmalılar. Halkın haber alma özgürlüğü için çalışan gazeteciler oldukları ise hepimizin malumu. İktidara karşı gazete çevresinde kurumsal bir direniş sergilemeleri de iktidarı rahatsız eden asıl sebep olsa gerek. Gazetenin diğer yazarlarına da farklı nedenlerle dava açılmış durumda. Aynı saldırı Gündem, Evrensel ve Birgün gibi medya kuruluşlarına da yönelmiş durumda.

Can ve Erdem her ne kadar kahraman olmadıklarını söyleseler de onlar hapse atılarak kahramanlığa ve bir anlamda da yalnızlığa mahkûm edildiler. Umut Nöbeti tam da bu yüzden önemli bir yerde duruyor. Kahramana ihtiyacı olmayan bir toplumun inşası yolunda tiyatro yayıncıları olarak bizler de küçük bir adım atıyoruz!

5 Şubat Cuma 12.00-16.00 arası Silivri’de Umut Nöbeti’ne destek oluyoruz. 

Tüm tiyatroculara, tiyatro yayıncılarına duyurulur.

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla