Şarkılar Tiyatroların Dayanışmasına

Pinterest LinkedIn Tumblr +

53555[Evrensel gazetesinden Ezgi Görgü’nün haberini paylaşıyoruz.]

Öyle bir tiyatro sezonu geçirdik ki yepyeni metinlerle oyunlar sahnelendi, sayısız kez sahneye koyulmuş oyunlar yeni yorumlarıyla bir kez daha canlandı. Kimisinde yılların tecrübeli isimleri ders niteliğinde oyunlar sahnelerken, kimisi de ilk defa sahneye adım atmanın heyecanını yaşadı. Gündemin ağır bir seyir izlediği sezon boyunca ağırlıklı olarak patlamaların olduğu anlara denk gelen oyunlarda perdelerini açmayan bilumum kurum tiyatrolarına karşı, yas tutmanın oyun oynamama anlamına gelmediğini aksine tepkilerini ve üzüntülerini bulundukları alanlardan anlatmak için kimi oyunlara devam edildi, sanatla iyileşme yoluna gidildi. Tiyatroların ayakta durmak için de kendi sınırlarını zorladığı, maddi açıdan sürekli sınandığı, iktidar politikalarının karşılarına çıktığı bir dönem de oldu aynı zamanda. Bu kadar çabanın harcandığı böylesi bir sezonda tiyatrocuların performansını oylamak gereksiz, ancak hepsi çok yoruldu, bu kesin!

İşte tiyatrocular bu kez kendileri için bir araya geldi, sahneye şarkı söylemek için çıktı, elbette bunun sebebi de dayanışmaydı.

HER KUŞAKTAN OYUNCU BU KEZ ŞARKILARLA SAHNEDEYDİ

D22, Emek Sahnesi ve Tiyatro Hal için dün akşam Moda Sahnesi ev sahipliğinde bir konser düzenlendi. Neredeyse her kuşaktan tiyatrocunun sahne aldığı, sahneye ilk defa şarkı söylemek için çıkanla müzik açısından deneyimli isimlerin aynı sahneyi paylaştığı bir gecede, birbirinden yetenekli ve sevilen oyuncular şarkı söyledi.

Deniz Koydum Adını, Islak Islak, Ruhum, Neredesin Sen, Deniz Üstü Köpürür, Yaz Yaz Yaz, Ya Sonra, Koyverdin Gittin Beni gibi şarkıların oyuncular tarafından seslendirildiği konserde çok iyi denilecek performanslar mevcuttu. Sahneye sırasıyla Funda Eryiğit, Barış Atay, Selçuk Yöntem, Alican Yücesoy, Selen Öztürk, Genco Erkal ile Tülay Günal, Tansel Öngel, Damla Sönmez, Serkan Keskin ve Mert Fırat çıktı, Marsis de Tansel Öngel’e eşlik etti.

Özellikle Deniz Koydum Adını türküsünü söyleyen Tansel Öngel’in canlı performansı büyük bir alkış aldı. Sıkı bir tarzı olduğu anlaşılan Öngel’i önümüzdeki sezonda müzik için sahnelerde görürsek şaşmamak gerek. Damla Sönmez’in Kazım Koyuncu’nun Koyverdin Gittin Beni’yi söylemesi de salona biraz hüzün kattıysa da sonraki şarkı Haykıracak Nefesim Kalmasa Bile’yi söylemesiyle dinleyenler hemen toparladı. Serkan Keskin’in Hangimiz Sevmedik’i seslendirmesi ise tüm salonu ayağa kaldırdı, son zamanların en çok çalınan şarkılarından biri olduğu için ve bir Beşiktaş maçında Demba Ba’ya söylenmesiyle yeniden ünlenen Müslüm Gürses şarkısı en sevilenlerden oldu.

Gecenin sonuna kadar bütün dinleyiciler büyük bir coşkuyla evsahibi Mert Fırat’ın sahneye çıkmasını bekledi. Neşet Ertaş’tan Neredesin Sen’i seslendirdiğinde Fırat’a yüzler eşlik etti.

Sahne kenarından dinleyip ve fotoğraf çekebildiğimiz konser boyunca sanatçıların heyecanı görülmeye değerdi. Giriş kapısından sahneyi izleyen ve sırasını bekleyen oyuncular her halleriyle heyecan doluydu ve böylesi bir dayanışma gecesinin bu kadar ilgi görmesi hem keyifleri yerine getirmişti, hem de bir nebze de olsa yorgunlukları üzerlerinden atmıştı.

Madam Coco’nun sunuculuğunu üstlendiği gece boyunca espriler havada uçuşurken, gündelik hayatımızı meşgul eden iktidar kararlarına da göndermeler yapıldı.

Kısa bir sürede provalarla hazırlanılan konser için sanatçılar Emek Sahnesi’nde hazırlıklarını sürdürürken, bu yıl daha profesyonel bir şekilde hazırlanmışlar. Önümüzdeki sezon ekim ayında konserlerin devam edeceğini müjdeleyen sanatçılar alternatif sahnelerin birarada olması ve tiyatro yapmak isteyen grupları desteklemek için de dayanışmayı devam ettirmenin gerekliliğine vurgu yaptı.

‘DAYANIŞMAKTAN BAŞKA BİR ŞANS YOK’

Dayanışmanın ne kadar gerekli olduğu aşikar olan şu günlerde en eski sanatlardan tiyatronun, bu sanatı yapmak isteyen bir grup gencin önünü açmak, sahnede hayatın gerçekliğini sorgulayan ve sorgulatan bir amaç gütmek için, sevmek ve sevilmek için, sadece yardım etmeyi öğrenmek için, sahnede gördüğün bir karakterin peşinden gidebilmek için, cesaretlenmek için, neşelenmek için, yaşamak için tiyatro iyidir.

Haberin tamamını okumak için tıklayınız.

Paylaş.

Yanıtla